Словенските вериги супермаркети започнаха да намаляват цените в своите магазини,

...
Словенските вериги супермаркети започнаха да намаляват цените в своите магазини,
Коментари Харесай

Драстичен спад на цените на хранителните продукти в Словения

Словенските вериги супермаркети започнаха да понижават цените в своите магазини, като някои потребителски артикули имат с 50% по-ниски цени, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на онлайн портала пари.ком.мк.

След като през първата половина на годината в Словения цените на храните и други артикули безусловно се развихриха, този месец се вижда, че търговците са почнали да понижават цените на някои съществени храни, пишат медиите в Словения.

„ Тази година към този момент сме очевидци на неколкостотин понижения на цените на продуктите, измежду които има хранителни и нехранителни артикули (основно артикули за бита), а цените на питателните артикули през днешния ден са по-ниски от началото на годината. Особено на млечните артикули, прясното месо и риба и артикули, които не се нуждаят от изстудяване (олио, ориз, тестени изделия) “, обясниха за Journal24 от супермаркети Hofer.

„ Общо намалихме цената на над 1400 продукта. Средно цените на тези артикули бяха понижени с 11%, а някои понижения бяха над 40% или даже 50% (като да вземем за пример свински пържоли, слънчогледово олио). Така през последните шест месеца намалихме цените на някои месни  и рибни артикули, замразени артикули, млечни артикули, олио, тестени произведения, брашно, плодове и зеленчуци “, обявиха от магазини Spar.

„ Всяка седмица със специфични предложения ние подсигуряваме, че нашите артикули са още по-достъпни за клиентите и не натоварваме седмичните покупки на клиентите с нараствания на цените “, обявиха от Lidl, само че отхвърлиха да разясняват съответни понижения на цените. Те обаче прибавят, че цените на пазара са динамични отдавна, към което Lidl Словения непрекъснато се приспособява.

Цените на продуктите варират според от сезонността, климатичните условия и разноските за произвеждане на продуктите. Не чакаме огромни промени в цените през идващия интервал. Някои снабдители обаче оповестиха покачване на цените, а точно на някои масла и меса. Производителите на плодове и зеленчуци предвиждат по-лоша годишна продукция поради наводненията и сушите, тъй че може да чакаме покачване на цените  на плодовете и зеленчуците, дадоха отговор съответно в супермаркети Туш.

Журналистите от Journal24 ревизираха цените на обособените продуктови категории и заключиха, че млякото, което преди лятото в Словения струваше от 1,09 до 1,25 евро, в този момент е паднало до 0,79 до 1,09 евро за литър. Цената на маслото, която беше сред 2,29 и 3,39 евро, падна до диапазона от 1,69 до 2,59 евро. Сирене Гауда също е по-евтино - преди лятото цените бяха от 6,53 до 9,98 евро за кг, в този момент паднаха до 3,96, само че в някои магазини сиренето Гауда стига до над 12 евро за кг. По-ниска е и цената на киселото мляко - от приблизително 1,19 евро падна до 0,89 евро за литър в огромна част от  следените магазини. Слънчогледовото олио също бележи спад в цените – цената на литър към този момент варира сред 1,29 и 2,99 евро, до момента в който за съпоставяне лимитираната цена в Хърватия е 1,72 евро на литър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР