Словашкият премиер Игор Матович съобщи изненадващо снощи, че подава оставка

...
Словашкият премиер Игор Матович съобщи изненадващо снощи, че подава оставка
Коментари Харесай

Словашкият премиер подава оставка и разменя поста си с министъра на финансите

Словашкият министър председател Игор Матович заяви изненадващо нощес, че подава оставка и ще замени поста си с финансовия министър Едуард Хегер, проправяйки път за излизане от държавната рецесия, съобщи ДПА.

Смяната отпред на държавното управление беше огласена в Братислава след съвещания сред партийните водачи на три от четирите партии в ръководещата коалиция.

Матович насочи предлагането си на брифинг, излъчен от локални медии. В брифинга участваше и Хегер, който също като премиера е член на партия " Обикновени хора и самостоятелни персони " (ОЛаНО). Матович предложи размяната след среща с ръководителите на влизащите в ръководещата коалиция партии " Ние сме семейство " (НСС) и партия " За люди " ( " За хората " ). Хегер съобщи, че е подготвен да оглави държавното управление. " Приемам това политическо предизвикателство ", съобщи той. Според него НСС и " За люди " са съгласни с това решение. Партията " Свобода и взаимност " също приема позитивно предлагането на ОЛаНО и се връща в ръководещата коалиция, която беше напуснала.

Хегер разгласи договаряния с всички съдружни сътрудници и сподели, че в понеделник ще се срещне със словашката президентка Зузана Чапутова. Според конституцията президентът назначава публично премиера.

Управляващата коалиция изпадна в сериозна рецесия поради разногласия за политиката за справяне с ковид и след решение на премиера Матович да купи съветската ваксина срещу ковид " Спутник V " без знанието на съдружните сътрудници, показва Ройтерс. Премиерът даже персонално посрещна имунизациите на летището. В рамките на дни подадоха оставка шестима от 16-те членове на кабинета. Критици на обединението обаче обявиха, че главният проблем не е имунизацията, а " нетърпимият управнически жанр " на Матович.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР