Словашкият конституционен референдум за или против предсрочни парламентарни избори е

...
Словашкият конституционен референдум за или против предсрочни парламентарни избори е
Коментари Харесай

Ниска активност провали референдума в Словакия

Словашкият парламентарен референдум " за " или " срещу " предварителни парламентарни избори е недействителен заради ниска изборна интензивност. Това демонстрират все още  частични резултати от допитването, оповестени малко след 23:00 часа локално време на уеб страницата на SME.

От тях излиза наяве, чв изборната интензивност е много под 50 %, нужни, с цел да бъде разгласен за валиден съботният референдум за смяна на конституцията.

Референдумът за смяна на конституцията стартира в събота в 7 сутринта локално време и гласуването продължи до 22 часа.

Пълните резултати ще бъдат публично оповестени в 9 сутринта локално време.

В предишното единствено един от девет референдума отговаряше на критерия за 50 % изборна интензивност. Това беше референдумът от 2003 година за присъединението на Словакия към Европейски Съюз, в който участваха 52 % от имащите право на глас словашки гласоподаватели.

Много партии приканиха за протест на съботния референдум.

След като загуби вота на съмнение през декември, тогавашният министър председател Едуард Хегер подреди на държавното управление си да подаде оставка. Обнадежден за ново начало, Хегер първо потърси ново болшинство в Народното събрание, само че откакто не откри такова, той сподели преди няколко дни, че ще търси предварителни избори.

Гласуването може да се организира през септември, само че е допустимо и по-ранна дата - късна пролет или лято.

Наблюдатели подчертаха, че резултатите от референдума не биха повлияли на датата на бъдещите избори. Това, което може да направи обаче, е да повлияе на електоралните желания.

Според настоящето състояние словашката конституция не разрешава Народното събрание, който се избира за период от четири години, да бъде разпускан предварително даже и държавното управление да е паднало и да няма болшинство за сформиране на ново. Основният закон дава това право единствено на президента на страната.

Референдумът беше провокиран от лявата съпротива, която внесе към 400 000 подписа на жители в поддръжка на смяната. Лидерите на социалдемократическата партия настояват, че нуждата от изменение на конституцията е зародила заради държавната рецесия в страната през последните месеци. Социалдемократите също по този начин желаеха национален избор за незабавна оставка на дясноцентристкото държавно управление, само че словашкият Конституционен съд постанови, че формулировката е противоконституционна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР