Словашки депутат за пръв път беше лишен от мястото му

...
Словашки депутат за пръв път беше лишен от мястото му
Коментари Харесай

Словашки депутат загуби мястото си в парламента след присъда за подбуждане на омраза и расизъм

Словашки народен представител за пръв път беше лишен от мястото му Народното събрание, откакто беше дефинитивно наказан поради подбуждащо ненавист расистко изявление, съобщи ДПА.

Върховният съд в Братислава се произнесе против крайнодесния народен представител екстремист Милан Мазурек и с това постави завършек на правосъдна процедура, която е в ход от 2017 година

Мазурек е член на Народното събрание от 2016 година от листата на крайнодясната Котлеба-Народна партия "Наша Словакия ". Той беше наказан да заплати санкция от 10 000 евро за поредно унизяващо отношение към ромската общественост.

Законът планува словашките депутати автоматизирано да губят мястото си в законодателния орган, в случай че бъдат наказани за съзнателно закононарушение.

В радиопредаване през 2016 година Мазурек жигосах "циганския гнет против честни хора " и назова членове на ромската общественост паразити.

"Те не вършат нищо за народа ни и нямат никакъв принос към държавния бюджет или културата ни, а вместо това водят противообществен живот и пресушават нашата система за обществено подкрепяне ", сподели тогава Мазурек.

През 2018 година той беше наказан на санкция от 5000 евро. Мазурек обаче апелира присъдата, която неговата партия назова "политизирано правораздаване ".

Върховният съд, който е последна инстанция, освен удостовери, само че и усили присъдата.

Откакто стана народен представител, Мазурек неведнъж слага на тестване правосъдната система. Освен другите си изявления, във Facebook той отхвърли и Холокоста.

Други депутати от Котлеба също неведнъж са правили расистки и антисемитски изявления и намерено са пропагандирали нацизма, само че предходни каузи завършваха без неоправдателни присъди.

Съдебна процедура за възбрана на Котлеба беше прекъсната, прибавя ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР