Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу либерален прозападен новодошъл

...
Словакия провежда предсрочни парламентарни избори в събота, които изправят популисткия
Коментари Харесай

Словакия провежда предсрочни парламентарни избори в събота, които изправят популисткия бивш премиер Роберт Фицо, който провежда кампания с ясно проруско и антиамериканско послание срещу либерален прозападен новодошъл

От Асошиейтед прес 29 септември 2023 г., 12:03 ч. Избори в събота, които изправят срещу популисткия бивш премиер Робърт Фицо, който води кампания на ясна проруско и антиамериканско послание, срещу либерален прозападен новодошъл.

Фико и неговата лява партия Smer, или Посока, обещаха да обърнат военната подкрепа на Словакия за съседна Украйна във войната на Русия, ако опитът му да се върне на власт е успешен.

Гласуването на Словакия е ключов тест, който може да насочи страната към нов курс от Киев и към Москва, заплашвайки да разбие крехкото единство в Европейския съюз и НАТО.

Основният съперник на Фицо е сравнително новата либерална прозападна Прогресивна Словакия. Победителят във вота традиционно получава първия шанс да състави правителство.

Общо 150 места в парламента могат да бъдат спечелени в гласуването.

ПЪРВО ГЛАСУВАНЕ

Популистката партия на обикновените хора спечели изборите през 2020 г. с антикорупционна билет, а лидерът на партията Игор Матович сключи сделка за управление с про-бизнес партията Свобода и солидарност, консервативната партия За хората и друга популистка група We Are Family.

Коалицията се разпадна през декември след загуба на парламентарен вот на недоверие, последната стъпка в дългосрочна политическа криза, причинена от спорове между коалиционните партньори по редица въпроси, включително реакцията на държавата на пандемията от коронавирус и как да се справим с растящата инфлация, предизвикана от високите цени на енергията на фона на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Правителството загуби парламентарно мнозинство, след като Свобода и солидарност се оттеглиха от него през г. септември 2022 г. миналата година и поиска вот на недоверие.

Коалицията беше твърд поддръжник на Украйна, като даряваше оръжие на украинската армия, като същевременно отваряше границата си със съседните Украйна към бежанците, бягащи от войната с Русия.

В момента страната се ръководи от служебно правителство.

FICO СЕ ОБРЪЩА НА ИЗТОК

Fico, 59, се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия, поставя под въпрос дали Украйна може да изтласка нахлуващите руски войски и иска да блокира присъединяването на Украйна НАТО.

Той предлага вместо да изпращат оръжия на Киев, ЕС и САЩ да използват влиянието си, за да принудят Русия и Украйна да постигнат компромисно мирно споразумение.

Връщането му на власт може да накара Словакия да се откаже от своя демократичен курс по други начини, следвайки пътя на Унгария при премиера Виктор Орбан и в по-малка степен на Полша под партията "Право и справедливост".

Той има ясен източник за своето вдъхновение.

„Войната винаги идва от Запада“, каза Фицо на митинг. „А свободата и мирът винаги идват от Изтока.“

Фико повтаря неподкрепеното твърдение на руския президент Владимир Путин, че украинското правителство управлява нацистка държава, от която етническите руснаци в източната част на страната се нуждаеше от защита. Украинският президент Володимир Зеленски е евреин и е загубил роднини в Холокоста.

Известен с нецензурни тиради срещу журналисти, Фицо води кампания срещу имиграцията и правата на LGBTQ+ и заплашва да уволни следователите от Националната наказателна агенция и специалния прокурор, който се занимава с най-тежките престъпления и корупцията.

След като Смер загуби вота през 2020 г., четирипартийната коалиция превърна борбата с корупцията в основен фокус. Десетки висши служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени, много от които са свързани със Smer, са осъдени за корупция и други престъпления. Самият Фико беше изправен пред наказателни обвинения миналата година за създаване на престъпна група и злоупотреба с власт.

Фико ръководи Словакия от 2006 до 2010 и отново от 2012 до 2018.

ЗАПАДНО НАГЛЕДАН ПРЕДИЗВИКАТЕЛ

Прогресивната Словакия вижда бъдещето на страната твърдо в ЕС и НАТО.

Партията обеща да продължи подкрепата на Словакия за Украйна и е рядък пример сред големите партии в консервативната римокатолическа крепост, които подкрепят правата на ЛГБТК+.

Популярна сред младите хора, партията спечели изборите за Европейски парламент през 2019 г. в Словакия в коалиция с партията Заедно, след като спечели повече от 20% от гласовете. Но на косъм не успя да спечели парламентарни места на изборите през 2020 г.

Партията се ръководи от Михал Симечка, вицепрезидент на Европейския парламент. Президентът на либералите Зузана Чапутова беше заместник-председател на партията, преди да се кандидатира за президент. След изоставането на Смер на второ място, някои от последните проучвания показват, че подкрепата на Прогресивна Словакия расте и се бори рамо до рамо със Смер за лидерството.

КАКВО ПРЕДСТОИ< /p>

Не се очаква никоя партия да спечели управляващо мнозинство и ще трябва да бъде сформирано коалиционно правителство.

Fico каза, че се надява да обедини усилията си с Hlas или The Voice, който се очаква да завърши на трето място. Той се ръководи от Питър Пелегрини, бивш заместник на Фико в Smer.

Пелегрини замени Фико като министър-председател, след като той беше принуден да подаде оставка от големите антиправителствени улични протести след убийствата през 2018 г. на журналиста Ян Куциак и неговата годеница.

Двамата се разделиха след загубата на изборите през 2020 г.

Две други антизападни сили остават в ръка за евентуалната коалиция на Фико.

Републиката е крайнодясна група, която може да завърши четвърта, според към някои анкети. Тя се ръководи от бивши членове на открито неонацистката Народна партия Нашата Словакия, чиито членове използват нацистки поздрави и искат Словакия да излезе от ЕС и НАТО. Евентуалното му участие в правителството би предизвикало шок в Европа.

Ултранационалистическата Словашка национална партия е другата.

Четири други политически групи и партии може да надскочат прага от 5%, необходим за спечелване на парламентарни места. Техните резултати ще бъдат ключови за определяне на шансовете на Smer, или Прогресивна Словакия, да формира управляваща коалиция.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР