Слоновете, известни като най-едрите сухоземни бозайници, приличат на хората в

...
Слоновете, известни като най-едрите сухоземни бозайници, приличат на хората в
Коментари Харесай

Слоновете погребват починалите си събратя

Слоновете, известни като най-едрите сухоземни бозайници, наподобяват на хората в доста връзки. Освен по добре развития си мозък, слоновете наподобяват на хората и по връзките им към техните събратя в стадото, което постоянно поема грижата за дребните и болните.

Слонското стадо в никакъв случай не изоставя прекомерно болно или ранено слонче, а се пробва с всички сили да му помогне. Ако малко слонче е паднало в някакъв ров и не може да излезе, всички слоници се пробват да обединят напъните си, с цел да го извадят, и в множеството случаи съумяват.

В стадото слониците са водещи, защото там царува матриархат. Основен лидер на слонското стадо е най-старата и опитна женска, която знае къде има вода по време на сухия интервал и в продължение на дни води стадото, с цел да стигнат всички до мястото за водопой.

Ако някой от слоновете в стадото падне, другите незабавно го покриват с клони, с цел да го защитят от лъчите на палещото слънце. За да не се дехидратира раненият или болният слон, останалите се редуват да му носят вода, с която го поддържат, до момента в който се възвърне. Това не е лека задача, защото един слон може да оцелее дневно с към 100 литра вода.

 Слонче

Ако въпреки всичко раненият или болният слон не може да се възвърне и почине, останалите слонове остават към него в продължение на три дни, даже това да се случва по време на най-сухия интервал и да няма на никое място в близост вода за тях.

Три дни слоновете се пробват да реанимират починалия си другар, като се пробват да го повдигат с хоботите и бивните си. След като преминат трите дни опити, слоновете най-сетне схващат, че са безсилни да създадат каквото и да е.

Тогава погребват умрелия слон, като го покриват с огромно количество земя или пясък, а от горната страна го покриват с трева и клони на дървета. Когато още веднъж минават през мястото, където е заровен техният другар, слоновете от стадото постоянно отиват до гроба му.

Когато обаче някой слон е прекомерно остарял и просто отхвърля да тръгне със стадото, с цел да търси вода, той остава изцяло самичък. Ако не се излее пороен дъжд, който да избави остарелия слон, той умира и става плячка за чакали и други лешоядни животни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР