Сложните планински вериги се образуват, когато земните тектонични плочи се

...
Сложните планински вериги се образуват, когато земните тектонични плочи се
Коментари Харесай

Произходът на планините може да лежи много по-дълбоко в земята, отколкото предполагахме

Сложните планински вериги се образуват, когато земните тектонични плочи се удрят (много бавно) една в друга: част от кората на планетата се изтласква надолу под повърхността, а други елементи се изтласкват нагоре към по-високи места. Но това може би не е цялата история.

В планините на Калабрия в Южна Италия нови теренни проучвания демонстрират, че с изключение на интензивността на тектонските плочи за някои от издиганията, които виждаме на повърхността, са виновни и по-дълбоки сили в земната тога.

Авторите на новото проучване, които проучват възрастта и химическия състав на скалните пластове, употребяват региона на Калабрия като " геоложки касетофон ", с цел да показват историята на издигането на планините в продължение на 30 милиона години.

В някои моменти от предишното издигането е било относително постепенно, което е довело до образуването на плоски сектори с висока надморска височина. В други моменти то е било относително бързо и е създавало по-стръмни сектори. Но като цяло то не се вписва добре в темповете на субдукция на тектонските плочи под планините. Всъщност интензивността на земната кора наподобява е вторичен фактор тук.

" Изграждането на планини е фундаментален развой от държанието на Земята и това проучване демонстрира, че може би не го разбираме толкоз добре, колкото си мислехме ", споделя ученият Шон Галън от Държавния университет в Колорадо, който учи Земята.

Въз основа на моделирането на земната тога и конвекционните течения в нея екипът счита, че конвекционна клетка може да е виновна за планинското строителство в региона на Калабрия . Тези кафези се появяват, когато топлината от земното ядро кара течната магма в мантията да се движи в кръг, оказвайки въздействие върху тектоничната интензивност от горната страна.

Въпреки че употребяваните модели включват известна доза догатки за това какво се случва подземен, наподобява, че това е евентуално пояснение. Повече данни, получени от придвижването на тектоничните плочи, издигането на планините и записите на скалите, ще ни кажат повече.

Тази част на света е изключително подобаваща за сходно проучване, защото към момента е геологически дейна, предлагайки улики в настоящия ландшафт за своето минало.

Проучването съчетава и голям брой техники, като термохронология и запис на минали морски равнища, оставени в скалите, с цел да се върне по-назад във времето спрямо предходни способи.

" Резултатите демонстрират, че типичният метод, по който преглеждаме планинското формиране, не важи за Южна Италия. Изглежда, че то се управлява от неща, които са доста по-дълбоко в системата на Земята. Това държание е следено в моделите, само че в никакъв случай в природата. Това е първият път, когато считаме, че го следим ", споделя Гален.

Изследователите са дали част от особено създадения програмен продукт за моделиране за прилагане от други експерти и се счита, че откритията тук могат да ни научат повече за образуването на планините и тяхното издигане по целия свят.

Струва си да се има поради, че при построяването на планините работят голям брой сили и фактори, както разкриват предходни проучвания. Освен тектоничната активност, значение има и съществуването на дребни организми, както и изветрянето и ерозията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР