Сложните отношения и напрежението между Косово и Сърбия е темата

...
Сложните отношения и напрежението между Косово и Сърбия е темата
Коментари Харесай

Защо се стигна до конфликта между Косово и Сърбия - коментар на бившия посланик Боби Бобев

Сложните връзки и напрежението сред Косово и Сърбия е тематиката за диалог в " Денят стартира " с Боби Бобев, някогашен дипломат на България в Албания и Косово.

" Въпросът не беше дали ще се случи, а по кое време ще се случи това натягане на напрежението. На 14 февруари в Косово бяха извършени парламентарни избпри, извоювани безапелационно от Ветвендосия, националистическа групировка, водена от настоящия министър-председател Албин Курти, който още при предизборната си агитация заявяваше, че взимайки властта, ще вкара цялостна взаимност в връзките със Сърбия. Така че това се очакваше, както беше известно по какъв начин ще реагират сърбите ", разясни Бобев.

И уточни несъгласието на Брюксел и Вашингтон с тази мярка на Курти.

По думите на дипломата се е знаело, че той е политик, който ще следва своята линия на държание и ще сътвори неизбежни усложнения в границите на водения разговор сред Прищина и Белград.

Позицията на Европейски Съюз, НАТО и Съединени американски щати още от началото на спора е идентична - да се осъществя незабавна деескалация на напрежението и двете страни да се върнат на масата за договаряния, с цел да се вземат решение всички отворени въпроси сред тях, в това число и този за свободата на придвижване и регистрационните табели.

Вижте целия диалог във видеото.

Още тематики в " Денят стартира " гледайте ТУК.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР