Сложна остава обстановката в Етрополе след вчерашните проливни дъждове. Нивото

...
Сложна остава обстановката в Етрополе след вчерашните проливни дъждове. Нивото
Коментари Харесай

Безсънна нощ в Етрополе: водата не става за пиене, отнесени са животни, мостове, автомобили

Сложна остава ситуацията в Етрополе след вчерашните проливни дъждове. Нивото на водата в реките на града остава доста високо, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.


Късно нощес в града беше оповестено отчасти бедствено състояние, откакто реките Малък Искър, Ябланица и Вранещица излязоха от коритата си и наводниха къщи и улици. Към момента няма данни за потърпевши или бедстващи хора.


" Всички реки на територията на общината излязоха отвън коритата си. Късно нощес един от огромните мостове е паднал, има десетки наводнени къщи в града и селата ", сподели пред БГНЕС кметът на града Росица Христова.

Големият паднал мост води до помпената станция - там, където помпите изкарват вода за популацията, и има заплаха градът да остане без вода, в случай че помпите спрат. Още нощес локалната администрация е извикала компания, която да разшири реката, да я вкара в коритото.

Вследствие на прелелите реки са отнесени животни, мостове, коли, разрушена е пътната инфраструктура.


В четвъртък по обед от столичното сдружение " Софийска вода " оповестиха, че вследствие на продължителните проливни дъждове, екипите на ВиК в регион Етрополе са изправени пред обилни усложнения. Помпена станция Поповец е недостъпна заради придошли води. Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) Етрополе също е наводнена и нощес на място са били изпратени екипи на пожарната. Пречиствателната станция за отпадни води не носи риск за популацията, сочат още данните.

Кризисният щаб в града продължава работа. И все още в града продължава да вали, а и упованията на синоптиците са за интензивни превалявания.

Днес комисия от общината стартира да разказва вредите, и ще обяснява от какво имат потребност засегнатите от бедствието хора.

Предишните две наводнения в града са били към празника на Етрополе - Петровден /29 юни/, през 2014-а и 2018-а година, помнят локалните хора.

От общината са безапелационни, че всички речни корита са изчистени и дъждът е единствената причина за наводнението. Вчера на помощ са се притекли екипи на пожарната, като е изпомпана водата от пречиствателната станция и засегнатите домове.

В Етрополе има две системи за предизвестие и управляващите незабавно имат опция да реагират, уточни още кметът Росица Христова.

Жълт код за дъждове е разгласен за области в Западна България за през днешния ден - за областите Видин, Враца, Монтана, София област и град, Перник, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали, където се чака дъжд до 35 литра на квадратен метър, локално до 45-50 литра на квадратен метър.

Остава в действие бедственото състояние, оповестено след интензивните превалявания в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново. В Берковица и през днешния ден военнослужещи оказват помощ за подсилване на насипи към реката, а наводнената детска градина в града остава затворена до края на седмицата. Пострадала е и болничното заведение. Общинската комисия по бедствия и повреди към този момент е описала вредите в над 80 от засегнатите домове.

Под 24-часово наблюдаване е язовир " Огоста ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР