Сложи се край на срещите на президента Румен Радев с

...
Сложи се край на срещите на президента Румен Радев с
Коментари Харесай

КРАЙ: Приключиха срещите на потенциалните служебни премиери с президента

Сложи се завършек на срещите на президента Румен Радев с евентуалните служебни министър-председатели.

Припомяняме ви, че диалозите започнаха през вчерашния ден, незабавно, откакто Има Такъв Народ върнаха несбъднат третия мандат и конституционната процедура беше задействана.

Днес президентът беседва с омбудсмана Диана Ковачева, подуправителите на Българска народна банка Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков, както и зам.-председателите на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Омбудсманът Диана Ковачева е декларирала пред президента, че не може да е длъжностен министър председател, тъй като е определена за арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург и отпътува скоро. Другата седмица тя съобщи, че ще подаде оставка като омбудсман.

Подуправителят на Българска народна банка Радослав Миленков разяснява, че не е добра концепция Българска народна банка да се въвлича в политически процеси. Освен това, има правила на ЕЦБ, съгласно които управителните постове в централните банки не би трябвало да се съвместяват с такива длъжности.

И различен от подуправителите на Българска народна банка - Петър Чобанов, съобщи, че споделя мнението на гуверньора, а точно - че екипът на централната банка не би трябвало да заема политически постове.

Включването на шефа и подуправителите на Българската национална банка (БНБ) в тази процедура е решение на законодателя, разяснява подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров на излизане от срещата си с президента по отношение на процедурата за назначение на длъжностен министър-председател.

Зам.-председателите на Сметната палата Горица Кожарева и Тошко Тодоров не дадоха съответен коментар след срещата с президента. Двамата считат, че е неразбирателство изборът за длъжностен министър председател да се свежда единствено до 10 души и допълниха, че има по-достойни хора да заемат този пост.

Припомняме ви, че през вчерашния ден президентът беседва с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, шефът на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР