Слогънът „Да запазим българското”, както се начира събора на животновъдите,

...
Слогънът „Да запазим българското”, както се начира събора на животновъдите,
Коментари Харесай

Животновъди доведоха стадата от връх Ботев на дефиле в...

Слогънът „ Да запазим българското”, както се начира събора на животновъдите, които отглеждат локални породи животни, към този момент е патентован. Патентът е регистиран от калоферския кмет Румен Стоянов в качеството му на ръководител на Националната организация на развъдчиците на автохтонни породи овце. Проявата е в две елементи, а те са под наслов „ Да запазим българското”. В първата част е дефилето на фолклорни сформира от Подбалкана, във втората – дефилето на селскостопански животни от локални породи, отглеждани в полите на Стара планина. Целта на патента е да се заостри вниманието на обществото и институциите на властта върху развиването на българското отглеждане на животни, съобщи Румен Стоянов

Днес в местността Паниците край Калофер се организира 12-ото издание на събора. На него фермери от района обявиха, че към този момент са внесли предложение пред Комисията по земеделие и храни в Народното събрание с искане за специфичен етикет върху храните, създавани от локални породи животни. Същото предложение е подадено и в Министерството на земеделието и храните. Не е задоволително единствено текстът на етикета да е на български, ние настояваме съставките на хранителния артикул да бъдат напълно родно произвеждане, съобщи Румен Стоянов. Според него е наложително на етикета да бъде маркирано от каква порода животни са млечните и месните артикули. Предложението се отнася най-вече за изчезващите български породи овце като каракачанска, медночервена шуменска, дъбенска, както и за другите селскостопански животни – кози и крави, изясни той. В етикета да бъде изписано и от кой регион са животните, чиито артикули са употребявани в съотвеното хранително произведение, добави той.

Нашата организация разполага с отлична лаборатория, която може да изследва и подсигурява качеството на продуктите от тези изчезващи породи, които не са лесни за развъждане, само че са доста скъпи, изясни Румен Стоянов.

Днес животновъди доведоха на събора „ Да запазим българското” своите стада, които отглеждат свободно на пасищата край връх Ботев. От там към местността Паниците дойдоха кравите от породата сиво искърско говедо на Христо Руменов и на Пенка и Димо Рашеви. Всяка от тези хубавици може да стане рекламно лице на някой артикул, сходно на кравата Милка, цъкаха с език познавачите от хилядната аудитория. Хергелетата от каракачански коне на Мирослав Йовчев и Пейо Неделчев изтръгнаха възгласи на утвърждение и възхита. А Данчо Карабаджаков поведе своите 750 хубавици от породата средностаопланинска и каракачанска овца дружно с двете си дъщерички, които са на 3 и на 4 години.

Който си мисли, че е елементарно, дано пристигна в Балкана и да се заеме с тая работа, провикна се Начо Радулов, до момента в който прекарваше стадото си овце пред хилядната публиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР