Сливен. Зам.-министър Малина Крумова проведе работна среща с общото събрание

...
Сливен. Зам.-министър Малина Крумова проведе работна среща с общото събрание
Коментари Харесай

Зам.-министър Малина Крумова: Сливен и Нова Загора отговарят на изискванията за кандидатстване за средства по ОП „Околна среда“

Сливен. Зам.-министър Малина Крумова организира работна среща с общото заседание на Асоциацията по ВиК в Сливен, оповестиха от Областна администрация-Сливен .
„ Оперативната стратегия (ОП) „ Околна среда ” през този програмен интервал слага няколко условия, като първото от тях е да бъдат финансирани прединвестиционни изследвания на ВиК-мрежата в области, които се експлоатират от един ВиК-оператор. Второто условие е да се финансират вложения в обитаеми места с над 10 хиляди еквивалент поданици. В Сливенска област това са Сливен и Нова Загора ”, заяви зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова на работна среща с общото заседание на Асоциацията по ВиК, под председателството на регионалния шеф Чавдар Божурски. Целта на капиталовите изследвания е да се обследва ВиК-мрежата, с цел да бъдат открити решения за реконструкцията на най-неотложните сектори в нея. В Сливенска област изследванията се правят от ДЗЗД „ РПИП ВиК – Бургас, Сливен, Шумен ”.
„ През последната година и половина бяха осъществени съществени изследвания на съществуващата мрежа освен в общините Сливен и Нова Загора, само че и в останалите две общини – Котел и Твърдица. Определени са капиталовите цели. Очакваме до края на годината да бъдат открити решения и за проблемите в дребните обитаеми места, които имат под 10 000 еквивалент поданици ”, добави зам.-министърът. Подготвяният нов Закон за ВиК планува образуването на фонд, който да бъде насочван за сходни потребности. „ Ако законът бъде признат в околните месеци, фондът ще проработи до края на годината и ще бъде източник на финансиране в дребните обитаеми места, които не могат да получават средства от европейски или други източници ”, увери Малина Крумова.
Инвестиционните цели на община Сливен включват построяването уреди и обекти на обща стойност над 59 млн.лева. Сред тях са нова канализация в сливенския кв. ”Речица ” за 12,3 млн. лева; реорганизация на довеждащия тръбопровод до Пречиствателната станция за питейни води на стойност 13 млн. лв. и въвеждане на станцията в употреба – 6 млн. лева; вътрешна водопроводна мрежа в Сливен за 13,6 млн. лв., планувано е и закупуването на комбинирана каналочистачна машина за 1,5 млн. лв., с каквато „ ВиК ” досега не разполага.
ВиК-операторът ще кандидатства за финансиране на стойност 19,6 млн. лв. в община Нова Загора. Средствата ще се влагат в цялостна реорганизация на съществуващата Пречиствателна станция за отпадни води – 7,6 млн. лв.. Предвидени са вложения в канализацията на града за 4,5 млн.лева, както и във водопроводната мрежа за 7,5 млн.лева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР