Сливането насила на университети у нас няма да бъде успешно

...
Сливането насила на университети у нас няма да бъде успешно
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС: Сливането на вузове ще се провали

Сливането " принудително " на университети у нас няма да бъде сполучливо и вместо това би трябвало да се предизвиква свободното взаимоотношение сред вузовете. Това съобщи в студиото на Money.bg ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров.

" Това е доста тежка административна, юридическа и икономическа промяна, безусловно призрачен сън за нашите условия, в които разнообразни университети с друга просвета, активи и специалности би трябвало да се слеят ", акцентира той. По думите му всеки опит в тази посока " ще блокира доста неща в образованието ".
 За съвсем всеки зрелостник има свободно място в университет
За съвсем всеки зрелостник има свободно място в университет

Броят на завършващите учебно заведение и броят на студенските бройки съвсем се изравниха

Проф. Димитров прикани да се предизвиква взаимоотношението сред висшите учебни заведения. Той означи, че точно по този начин УНСС е част от консорциум с водещи европейски бизнес университети: " Вървим към един общ европейски университет след време, само че никой не ни притиска да се сливаме нормативно ".

Според него не е значимо какъв брой са университетите, а дали са намерили своето предопределение и реализация: " Имаше интервали, когато всеки откриваше (специалности като) " Икономика ", " Военно дело ", " Национална сигурност ", " Публична администрация ". Това сътвори разминаване, има профилирани вузове и такива, които не са се занимавали с това нещо - все едно ние да открием " Медицина ", няма по какъв начин да стане, макар че са високи таксите и има интерес от задгранични студенти ".

Затова и в УНСС са удовлетворени от близо 100-процентовата реализация на студентите си, а новите специалности и посоки са ориентирани към киберсигурността, обработката и разбора на огромните данни, изкуствения разсъдък и икономическата педагогика.
 Петте най-доходоносни специалности в българските университети
Петте най-доходоносни специалности в българските университети

В кои висши учебни заведения се дипломират най-високоплатените студенти?

Проф. Димитров уточни, че " през годините посредством разнообразни лобита, политики и старания на университетите, държавната поръчка в някои години беше по-голяма от броя на евентуално завършващите приблизително обучение ", само че също така се разгласи и против откриването на филиали - откакто УНСС закри шестте свои: " Потенциалът за положително и качествено обучение е в един същински университет с няколко хиляди студенти, където има други факултети и могат да поддържат връзка с доста преподаватели, където има връзка с практиката ".

За УНСС приоритет през тази година ще бъде интернационализацията. По думите на ректора привличането на вниманието на кандидат-студенти от Азия и Африка е допустимо, само че за задачата е належащо и страната да подкрепи напъните на вузовете, защото за тях не е елементарно да се популяризират зад граница.

Вижте целия диалог във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР