Следвайте Гласове в Делегатите на ХХ-ия конгрес на Китайската комунистическа

...
Следвайте Гласове в Делегатите на ХХ-ия конгрес на Китайската комунистическа
Коментари Харесай

Китайските комунисти записаха в устава си централната роля на Си Цзинпин и противопоставяне на независимостта на Тайван

Следвайте " Гласове " в
Делегатите на ХХ-ия конгрес на Китайската комунистическа партия взеха решение през днешния ден да включат за първи път в устава на партията дефиниция, показваща, че Пекин е срещу независимостта на Тайван, излиза наяве от резолюция, оповестена в края на работата на конгреса, съобщи Франс прес. В устава бе вписана  и " централната роля " на китайския водач Си Цзинпин. Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Къцян, считан за последовател на икономическите промени, е един от четиримата висши чиновници, които бяха отстранени от управлението на партията, съобщи Асошиейтед прес. 

В Пекин приключи траялият една седмица конгрес на ръководещата Китайска комунистическа партия. Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще управлява партията през идващите пет години, и нов състав на Централната комисия за инспекция на дисциплината.
Четирима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро, определено на предходния конгрес, не влизат в новия състав на Централен комитет. Това значи, че те няма да влязат и в новия състав на Политбюро, който ще бъде гласуван на пленум след конгреса, и е доста евентуално да изоставен през март следващата година държавните си постове, отбелязва ТАСС. Освен Ли в новия Централен комитет не са определени Ли Чжаншу (председателят на парламента), Ван Ян (председател на върховен консултативен орган) и първият вицепремиер Хан Чжън. 
За първи път в устава на партията бе включена дефиниция, показваща, че Пекин е срещу независимостта на Тайван. Конгресът " се съгласява да включи в устава на партията разпореждания за... уверено опълчване и въздържане на сепаратистите, които се стремят към самостоятелност на Тайван ", се споделя в резолюцията. В документа се споделя, че би трябвало да се осъществя курсът " Една страна - две система ". 

Близо 2000 делегати утвърдиха през днешния ден промени в устава на партията. В него е вписана " централната роля " на китайския водач Си Цзинпин, който се чака през днешния ден да получи трети мандат отпред на партията и надлежно на страната, съобщи Франс прес. В резолюция, призната през днешния ден малко преди закриването на конгреса, се споделя, че партийните членове - а те са съвсем 97 милиона, са длъжни " да пазят ролята на другаря Си Цзинпин в Централния комитет на партията и партията като цяло ".
Преди одобряването на измененията в партийния правилник бе прочетена аргументация за нуждата от тях, в която няколко пъти бе упоменат Си Цзинпин и неговите достижения. На предходния конгрес на ККП единомислещо бе решено в устава на партия да бъдат включени като един от основополагащите правила " Идеите на Си Цзинпин за социализъм с китайска специфичност в новата ера ". С това Си на процедура бе подложен наедно с създателя на Китай Мао Цзедун.
Днес в късото си заключително изявление Си сподели за измененията в Устава, че те " обрисуват ясните условия за продължение и подсилване на управителната роля на партия ".
Партийният конгрес дефинира дневния ред на Китай за идващите пет години. Доклад, прочетен от Си на първата сесия преди седмица, показва решимостта да се продължи по досегашния път в изискванията на вътрешни и интернационалните провокации.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР