Следващото лято нощувките в Гърция вече ще бъдат облагани с

...
Следващото лято нощувките в Гърция вече ще бъдат облагани с
Коментари Харесай

Гърция въвежда нова такса за всички туристи, от която ще събере €300 милиона

Следващото лято нощувките в Гърция към този момент ще бъдат облагани с така наречен " климатична такса ". Новият налог ще важи по време на туристическия сезон, който е от март до октомври и ще е двойно по-висок от настоящия, оповестява локалното издание изданието Kathimerini, представено от международните организации.

След измененията настаняването в хотел с една или две звезди ще се таксува с €1,5 на легло. Гостите на тризвездни комплекси ще заплащат още по €3 на нощувка, а разкош от четири звезди ще коства спомагателни €7 на вечер. Новите промени идват в отговор на тежките пожари и наводнения, които застигнаха Гърция през миналата година и опитът на държавното управление да финансира планове за реорганизация.

Гръцките управляващи чакат да генерира към €300 милиона спомагателни доходи през 2024 година, благодарение на новия налог, удвоявайки своя бюджет за специфични запаси. Освен за хотелите, таксата ще се ползва и за краткосрочни наеми, резервирани посредством онлайн платформи като Airbnb, като уголемява обсега си от предходния налог за настаняване.
 Airbnb в Гърция скоро няма да е това, което беше
Airbnb в Гърция скоро няма да е това, което беше

Превръщането на парцел в скришен хотел се оказа проблем

" Ние сме обезпокоени, че новият налог може да възпре туристите, като се отрази на приходите. През ниския сезон от ноември до февруари въпреки всичко ще важи общоприетата туристическа такса ", коментира Григорис Тасиос - президент на Общогръцката асоциация на хотелиерите в страната.

След въвеждането на измененията хотелиерите и притежателите на туристически парцели за отдаване чартърен, които укриват налози, ще бъдат глобени. Глобата за собствениците на хотели сега е в размер на €5000, само че се чака тя да бъде увеличена.
 Кавала, Гърция
Източник:

Кавала, Гърция

От 1 януари 2024 година бяха увеличени и таксите по гръцките автомагистрали

От началото на тази година в Гърция бяха увеличени таксите по автомагистралите. Маршрутът Солун-Атина към този момент излиза към €33. Увеличенията на останалите автомагистрали ще варират сред 7 и 7,5%.

Единствената автомагистрала, на която няма да има нарастване, е " Егнатия Одос ", защото към момента е държавна. Предстои обаче да бъде дадена на концесия. Пътното трасе е ситуирано от град Игуменица до турската граница. 

От нарастване на таксите няма да бъдат наранени туристите, които ще пътуват през " Промахон " в посока Халкидики и Кавала.
 Турция изпревари Гърция по визити от българи
Страната, която изпревари Гърция по визити от българи

А къде ще пътуваме за Нова година?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР