Следващото издание на световното първенство по ръгби е все по-близо

...
Следващото издание на световното първенство по ръгби е все по-близо
Коментари Харесай

Организаторите на световното първенство по ръгби предвиждат разширен турнир с 24 отбора и нов формат на груповите етапи

Следващото издание на международното състезание по ръгби е все по-близо до разширение до 24 тима след представянето на разрастващите се страни на сегашния шампионат.

Обмисля се и въвеждането на „ швейцарски модел “ на груповата фаза, сходен на този, общопризнат от купа „ Хайнекен “ и Шампионската лига по футбол, като част от първата смяна в размера на водещото спортно събитие от 1999 година насам.

Разширяването на международното състезание беше измежду най-горещите тематики по време на сегашния шампионат, който международното ръгби следи от близко, преди да реши дали да добави още 4 тима към шампионата от 2027 година

Главният изпълнителен шеф Алън Гилпин поддържа проектите за разширение и съобщи пред Telegraph Sport, че „ признаците са доста позитивни “ след представянето на Чили и Португалия във Франция.

Чилийците изгубиха всичките си мачове на дебютното си международно състезание, само че поведоха шокиращо против Япония и Самоа, а в събота държаха Англия на нокти в продължение на 20 минути, преди да се стигне до проваляне със 71:0.

В същия ден Португалия, която взе участие за повторно в надпреварата, бе на косъм от това да раздруса Грузия, след което приключи наедно 18:18, а преди този момент ограничи Уелс до победа с 28:8. Запитан за разширението на международното състезание Гилпин съобщи, че не са взети никакви решения.

„ Лично аз имам вяра, че би трябвало да го създадем, просто би трябвало да се ангажираме с това и по-късно да влагаме в стратегиите за високи достижения на тимовете, които евентуално ще бъдат тези 4 до 6 тима ", разяснява той.

Разширяването би донесло съществено предизвикателство, защото актуалният шампионат с 20 тима сега е измежду най-дългите международни шампионати във всеки спорт – 7 седмици.

Гилпин признава, че шампионат с 24 тима ще бъде „ по-неудобен “, поради обстоятелството, че ще би трябвало да се включи в елиминационен кръг с 8 или 16 тима.

Европейското професионално клубно ръгби опитва с 2 групи от по 12 тима във формат, сходен на швейцарския модел за купа „ Хайнекен “, в който всеки тим изигра по четири мача, с цел да дефинира кой ще се класира за 16-тина финалите.

Това понижи тежестта на груповите мачове и беше анулирано през този сезон.

От идващия сезон футболната Шампионска лига ще се играе в една група от 36 тима, в която всеки от тях ще играе по осем мача.

" Има доста съществени аргументи, заради които разширението до 24 тима е вярното нещо, което би трябвало да се направи “, изясни Гилпин.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР