- Следващият кабинет ще разпредели над 50 млрд. лв -

...
Коментари Харесай

Битката за европейските милиарди

- Следващият кабинет ще разпредели над 50 милиарда лева - повече пари, в сравнение с България получи дотук за 14 години участие в Европейски Съюз.- Много от тези средства ще се влеят стремително в стопанската система през идващите 3-4 години. - ГЕРБ ще запазят най-малко известно време въздействие над схемите за разпределение на парите.
" Осигурихме над 11 милиарда лв. по време на мандата за развиване на земеделието. Само през миналата година дотациите са за повече от 3 милиарда лв.. " С тези грандиозни думи министър председателят Бойко Борисов означи в сряда обстоятелството, че е на предизборна обиколка във плантация за биволи. Разбира се, Борисов не го назовава предизборна обиколка - той просто демонстрира свършеното от държавното управление му в последните години на гласоподавателите.

Точно както крие предизборните си послания зад камуфлажа на държавна активност, Борисов ловко премълчава и произхода на парите, които раздава - 11-те милиарда лв. са обезпечени от Общата селскостопанска политика, т.е. от европейските данъкоплатци, а не от кабинета. Същото важи за инфраструктурните планове, парковете, фирмените вложения по " Конкурентоспособност " и парите, раздавани като коронавирус помощи от европейските стратегии. Да, всяко държавно управление играе роля в определянето на цели и насочването на парите, само че милиардите са там, без значение кой ръководи. Въпросът е по какъв начин ще бъдат употребявани.

Именно тези пари стоят в основата на напъните сегашната настройка към властта да бъде непокътната: идващият кабинет ще разпредели повече средства, в сравнение с България е получила за двата програмни интервала в Европейски Съюз дотук (вижте повече по тази тематика на стр. 11). Грубата сметка демонстрира, че от 2007 до 2021 година европейските пари (грантове и субсидии), влезнали в България, са към 50 милиарда лева

От 2021 до 2027 страната ще има разполагаем 24 милиарда евро под формата на грантове и финансови принадлежности и още 4.5 милиарда евро под формата на доста преференциално заемно финансиране, обезпечено от Европейска комисия. Или, пресметнато в левове, това значи, че има да се разпределят сред 47 и 57 милиарда лв..

Ключовата дума тук е точно " разпределят ". Всички европейски пари минават през държавното управление и зависят значително от него. Да, голяма част от тези пари ще се насочат по канали, схеми и области, към този момент решени и контрактувани от актуалното държавно управление, и смяната няма да е лесна. Но 12-те години ръководство на ГЕРБ демонстрираха, че който държи контрола над страната, значително може да взема решение кой и по какъв начин получава достъп до европейското финансиране.
Капитал - брой 13 Откъде са парите
От тези съвсем 29 милиарда евро 17.5 са планувани по новата бюджетна рамка на Европейския съюз, или така наречен оперативни стратегии. Тя към момента не е изцяло утвърдена, само че не се чакат разбърквания по нея, тъй че България ще разполага с 12 милиарда евро за разнообразни стратегии и над 5 милиарда евро за директни дотации на земеделци (тоест идващият министър председател умерено може да каже, че е обезпечил 10 милиарда за развиване на земеделието). Това са парите, които страната би трябвало да разпредели по всички европрограми до 2027 година (с заплащания до 2029 г.)

Малко над 6 милиарда евро, или 12 милиарда лв., са за прословутия към този момент План за възобновяване и резистентност, или така наречен проект " Дончев ", по името на вицепремиера, който го движи. Този проект също не е финален и би трябвало да бъде предпазен до края на април, само че рамката му към този момент беше показана.

Към този проект България има право да заеме до 4.5 милиарда евро за разнообразни начинания, които (ако бъдат вложени умно) ще изведат стопанската система ѝ на ново равнище, по-зелена, или по-иновативна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР