Следващият главен прокурор, както и членовете на новите Висш съдебен

...
Следващият главен прокурор, както и членовете на новите Висш съдебен
Коментари Харесай

Сарафов и ВСС може да останат още близо година на постовете си

Следващият основен прокурор, както и членовете на новите Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, няма да бъдат определени до 3 месеца след приемането на конституционните промени, както в началото желаеха вносителите им от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Избори за Народно събрание се създават не по-късно от 1 месец преди приключване на периода на пълномощията на настоящото Народно събрание. С полагането на клетвата на новите народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно заседание.

Служебен министър председател се избира всред:

- Председател на НС;

- Председател на ВКС;

- Управител или подуправител на БНБ;

- Председател или заместник-председател на Сметната палата;

- Омбудсмана или заместник;

На днешното съвещание на парламентарната конституционна комисия бяха признати доста по-дълги периоди за избор на идващите ръководители на правосъдната власт. Това ще удължи с още близо година престоя на Борислав Сарафов като краткотраен основен прокурор. Членовете на сегашния Висш правосъден съвет може да изкарат на постовете си 2 години повече от към този момент изтеклия си мандат. Оправданието на ръководещите да се откажат от късия период е, че той е непълен, с цел да се приготвят нужните за процедурата по избора законови промени и да се организира самата процедура.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР