Следващите месеци ще си изпълняваме управленската програма, където има заложени

...
Следващите месеци ще си изпълняваме управленската програма, където има заложени
Коментари Харесай

Денков отчита 2 месеца на кабинета с рестарт на всички проблемни сектори, 500 мерки са на ход

" Следващите месеци ще си изпълняваме управническата стратегия, където има заложени 500 ограничения с съответен период ", сподели още министър председателят. Всяка мярка е с съответен период и всеки месец ще дават доклад до каква степен са стигнали.

Според него кабинетът е задвижил всички браншове, които са имали потребност от рестарт.

Показахме проблемите в пет министерства, тъй като там са най-видими и има загуби за милиарди . Проблемите с пътищата, със забавените пътни градежи, е заложено в нашата стратегия. В министерство на земеделието и храните също имаше проблеми, сподели Денков.

Според него оценките за работата на държавното управление би трябвало да ги дава българският народ. " Всеки месец ще даваме доклад какво сме свършили ", сподели министър председателят.

" Не всичко е цветя и рози, както го показват предходните ръководещи, има си проблеми и това е обикновено. Затова би трябвало да има надзор върху работата на държавното управление, без значение дали е постоянно или служебно ", уточни още той.

За договорката " Боташ "

" Договорът с турската компания " Боташ " крие много съществени опасности, тъй като е дълготраен - 13 години и е обвързван със съществени финансови задължения, които България е задължена да извърши, без значение дали внася газ ", съобщи министър председателят.

Енергийният и газов пазар се развиват доста бързо, след няколко години обстановката в Европа може да бъде напълно друга. Очакват се доста съществени промени в съхранението, производството и потреблението на силата и поради това сходни дълготрайни контракти крият големи опасности, разяснява Денков.

По думите му има асиметрия в контракта, която не е удобна за българската страна. Опитваме се да минимизираме рисковете и да използваме оптимално добре опциите на контракта, тъй като той към този момент е подписан.

Министър-председателят сподели, че не се тормози от поръчката на някогашния длъжностен министър на енергетиката Росен Христов, който съобщи, че ще заведе дело против Денков.

Под прикритието на комерсиалната загадка се оказва, че има подписан контракт с доста неизгодни и неравнопоставени клаузи за България във връзка с газопреносните системи сред България и Турция, разяснява предходната седмица Денков. Министърът на енергетиката е поел уговорката да се опита да контракти оптимално положителни условия за България по този контракт, заяви тогава министър-председателят.

За конституционните промени да служебните кабинети

Промените, които са препоръчани в Конституцията, в действителност резервират статута на служебните държавни управления, сподели министър председателят.

" Тук има една неправилност, когато се разяснява въпросът. Всъщност служебни държавни управления ще има. Това, което се пробват да избегнат препоръчаните промени, е един човек да може да дефинира всичко в тази страна - Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и тактиките ", разяснява министър-председателят.

В края на юли ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията, част от които плануват ограничаване в пълномощията на президента в процедурата по назначение на служебни държавни управления.

" Това, което се предлага сега, е президентът да може да избира министър-председателя сред трима вероятни претенденти. Това е процедура, която се употребява в други европейски страни. След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. И различен път съм казвал, че един министър председател би трябвало да може да си избира екипа, с цел да може да работят по общите задания, които има за решение ", разяснява министър председателят.

" Това е едно балансиране на системата, което по никакъв метод не значи, че няма да има служебни държавно управление, както и че тези нови служебни министри няма да може да се появяват в политиката, както беше през последните година ", сподели още министър-председателят.

За спънките ни пред " Шенген "

За приемането на България в Шенген и несъгласието от страна на Австрия и Нидерландия Николай Денков уточни, че казусът в Австрия е огромният брой мигранти. 108 000 души са се записали, търсейки статут за бежанци в Австрия, и това за тях е огромен проблем. Една част от тях са от България, изясни министър председателят. Усилията са ориентирани към понижаване на мигрантите, които навлизат на наша територия, хващането им у нас, работа с европейските структури. Един от новите акценти са опитите да бъдат блокирани уредниците, сподели още той. В Нидерландия казусът е повече върху правосъдната система, проблемите в нея, битката с корупцията, уточни Денков и добави, че законите, признати от Народното събрание, са старания в тази посока.

За Еврозоната

Крайно време е да разберем, че страховете, които напълно съзнателно се насаждат против еврото, в голяма степен са неоснователни, сподели акад. Николай Денков. Той заяви, че информационна акция за еврото ще започва септември - октомври.

Според него прекосяването от лев в евро ще спести много средства и на бизнеса, и на хората, на които им се постанова да употребяват еврото. Трябва да внимаваме за инфлацията, би трябвало информационна акция, цените би трябвало да бъдат показани шест месеца по-рано и в евро, и в лв., изясни Денков.

Украйна

Премиерът разяснява и тематиката с войната в Украйна. " Милитаризацията на Черно море стартира от дълго време, още по времето на анексията на Крим. В последните два дни два кораба се настаниха в нашата икономическа зона, сякаш за обучение, в този момент за второ, може и за трето. Начинът ние да бъдем предпазени е ние да построяваме нашите структури и да ги модернизираме, както и да ги интегрираме в общите структури на НАТО, тъй като това е нашето бомбоубежище през днешния ден ", съобщи той и цитира член 4 от контракта на Алианса, който гласи, че офанзива против страна членка на НАТО е офанзива против цялото мнение. Той изрази мнение, че Русия не би желала да влиза в сюжет на спор с НАТО.

" Именно по тази причина нападнаха Украйна - тъй като не бяха член на НАТО, в случай че бяха, нямаше да има война ", уточни още той.

За 24 май

Денков приказва и за полемичния въпрос за промяната на националния празник - от 3 март на 24 май. Той уточни, че предлагането е 3 март да се чества като 6 септември и 22 септември, само че с 24 май да се покаже какво сме дали на международната просвета.

 

Акад. Николай Денков дава отговор на въпроси на жители и медии във Facebook на днешния ден - 6 август, когато държавното управление навърши два месеца.

За Паметника на Съветската войска

По тематиката с преместването на Паметника на Съветската войска в София Денков уточни, че решението е на Столична община, където има ясно болшинство по тематиката и изрази мнение, че болшинството софиянци също са съгласни за преместването на МОЧА .

" Има разнообразни диспути какво да има там - дали ще е скулптурна комбинация, на цар Симеон, хан Аспарух или нещо друго, това също ще е обект на разисквания и решения ", уточни той.

Въпроси към Денков могат да се задават както по време на живото лъчение, по този начин и да се разгласяват авансово в мненията под видео анонса на страницата на Министерския съвет във Facebook.

За Бюджет 2024 година

От през днешния ден стартира към този момент и подготовка за Бюджет 2024, изясни Денков. Започват срещите с финансовия министър, с цел да се дефинират цели в него. В края на октомври ще бъде импортиран в Народно събрание. Приоритетите ще бъдат аналогични като измененията в настоящия бюджет. Ще бъде изработен обзор къде заплатите са доста ниски и да има известно наваксване по отношение на инфлацията.

Това е втората сходна изява на премиера, откакто на 6 юли той още веднъж дава отговор на въпроси в обществената мрежа във връзка края на първия месец от работата на държавното управление.

Преди дни министър председателят акад. Николай Денков и петима министри показаха настоящи тематики, залегнали в управническата стратегия на държавното управление, на конференция в Министерския съвет. Приехме детайлна стратегия, управническа стратегия, която слага ясно нашите цели и дейностите, с които да ги реализираме, съобщи тогава Денков. За страдание, при подготовката на програмата, се сблъскахме с редица проблеми, които са унаследени от предходното държавно управление, сподели тогава той. Това не са съществени рецензии, а комичен рев, за отвличането на публичното внимание от значимите за деня тематики, отговори по-късно денем някогашният длъжностен министър председател Гълъб Донев. По думите му за два месеца постоянното държавно управление се похвали с два законопроекта, които в действителност са създадени от служебното държавно управление.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР