Следващата световна конференция за промените в климата, т.нар COP29, ще

...
Следващата световна конференция за промените в климата, т.нар COP29, ще
Коментари Харесай

Следващата световна конференция за климата ще е в Азербайджан

Следващата международна конференция за измененията в климата, т.нар COP29, ще се състои в столицата на Азербайджан Баку следващата година. Това заяви пред публицисти в Дубай министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Според него за първи път се случва страната хазаин на това международно събитие да се дефинира толкоз късно – едвам в навечерието приключването на същото събитие в миналата година. Тазгодишното издание COP28, стартира на 7 декември в Дубай и ще завърши на 13 декември.

Причината за закъснението е, че страните претенденти взаимно са се блокирали за вземането на окончателното решение къде да е идната международна конференция. България също бе претендент за провеждането на международната конференция по климата през 2024 година, само че в групата страни, в която участваме влизат също Русия и Беларус, които са блокирали с гласовете си вземането на такова решение.

Всъщност изборът на Азербайджан е станал вероятен едвам късно вечерта в четвъртък против петък, когато на конференцията бе публикувана взаимна декларация на Азербайджан и Армения, в която Армения декларира, че е съгласна конференцията да се организира в Баку. Това решение е част от серия от жестове на благосклонност за поощряване на доверието сред двете съседки от Южнокавказкия район.

В взаимното изказване на Азербайджан и Армения също така се споделя, че Баку ще освободи 32 арменски военнослужещи, а Ереван ще освободи двама азербайджански военнослужещи.

" Двете страни удостоверяват желанията си да възстановяват връзките си и да реализират кротичък контракт въз основа на зачитането на правилата на суверенитета и териториалната целокупност, се споделя в изказването.

" Република Армения и Република Азербайджан споделят позицията, че има историческа опция за реализиране на дълго чакан мир в района ", се споделя също по този начин в взаимното изказване.

" Постигнахме единодушие по отношение на приемане на осезаеми стъпки към създаване на доверие сред двете страни ", се споделя още в текста. Двете прилежащи страни също така декларират, че ще продължат полемиките за използване на ограничения, които ще изградят още по-голямо доверие.

Баку, където през вчерашния ден беше на посещаване американският асистент държавен секретар Джеймс О`Брайън, съобщи през днешния ден, че е квалифициран да одобри предложение на американския държавен секретар Антъни Блинкън Вашингтон да бъде хазаин на среща на външните министри на Азербайджан и Армения.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства изказването на Армения и Азербайджан като огромен прогрес в техните връзки, съобщи Франс прес.

" Установяването и задълбочаването на двустранния разговор сред страните беше една основна цел от Брюкселския развой, воден от Европейски Съюз. Напредъкът реализиран през днешния ден, съставлява един основен стадий ", сподели Мишел в обществената мрежа " Екс ". Той прикани водачите на двете страни да завършват допустимо най-скоро съглашение за мир.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР