Следващата седмица в Брюксел ще се проведе още един, извънреден

...
Следващата седмица в Брюксел ще се проведе още един, извънреден
Коментари Харесай

Преговорите за Brexit ще продължат с извънреден кръг

Следващата седмица в Брюксел ще се организира още един, ексклузивен кръг от договаряния сред Европейския съюз и Англия, защото не е реализиран задоволителен прогрес за продължение на разговора на последващо равнище. Това съобщи основният европейски договарящ за Brexit Мишел Барние пред Народното събрание в Страсбург.

„ Пети кръг договаряния за Brexit ще се състои в Брюксел идната седмица “, уточни той.

Така Лондон и Брюксел нарушават традицията всеки един от обособените кръгове (четири до момента, от началото на юни) да се организира в последната седмица на месеца. Промяната е за да се реализира съгласие до идната среща на върха на Европейски Съюз, която ще се състои на 19-20 октомври. С нея по проект трябваше да приключи първият стадий за споразумяване на Brexit, след който да стартират договарянията за двустранните връзки след излизането от общността.

В изявлението си Барние още веднъж съобщи, че страните не са постигнали напредък по нито един от трите съществени въпроса в първата фаза – финансовите задължения на Англия, границата с Ирландия и гаранциите за статута на европейските жители в страната.

„ Днес нямаме реализиран задоволителен напредък, с цел да стартираме с убеденост втората фаза на договарянията “, сподели той пред евродепутатите.

В същото време френският политик уточни също, че Европейският съюз в никакъв случай няма да се съгласи да заплати независимо за общите стратегии, за които до края на 2020 година е дала обещание да заплати Англия. Това е и един от най-трудните за решение проблеми в договарянията, защото всяка една от страните упорства за друга сума.

„ 27-те страни от Европейски Съюз в никакъв случай няма да платят за това, което са дали обещание да платят 28-те. Нито повече, нито по-малко “, сподели той.

Съгласно Член 50 от Лисабонския контракт страните, които напущат Европейски Съюз, би трябвало да го създадат две години след формалното изпращане на писмо до Брюксел. За Англия това е март 2019 година

Бюджетът на Европейски Съюз и финансираните от него общоевропейски стратегии се образуват за седемгодишен интервал. Настоящият интервал е от 2014 година до 2020 година, което значи, че Лондон ще напусне общността 21 месеца преди края на бюджетния цикъл. По тази причина Брюксел упорства Лондон да заплати в цялостен размер поетите финансови задължения за целия период до 2020 година, които бяха контрактувани през 2013 година В противоположен случай дължимото от Лондон ще би трябвало да бъде разпределено сред останалите страни или да бъдат направени съкращения на цялото европейско финансиране.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР