Следващата седмица Украйна ще получи 4,5 млрд. евро от ЕС

...
Следващата седмица Украйна ще получи 4,5 млрд. евро от ЕС
Коментари Харесай

До седмица Украйна ще получи 4,5 млрд. евро от ЕС

„ Следващата седмица Украйна ще получи 4,5 милиарда евро от Европейски Съюз по линия на 4-годишната стратегия " Механизъм за Украйна ".

Това съобщи европейският комисар по бюджета и администрацията Йоханес Хан, заяви „ Киев Индипендънт “.

" Много се веселя, че проправям пътя за първото погашение на средства по инструмента за Украйна идната седмица ", написа Хан в обществената мрежа X.

" Ние поддържаме Украйна и влагаме по този метод и в нашата сигурност. Много пари, само че нищо в съпоставяне със саможертвата на украинския народ за Европа ", добави комисарят.

Киев би трябвало да получи още 1,5 милиарда евро, които ще дойдат през идващите месеци.

На 28 февруари Европейският съвет даде зелена светлина на забележителен пакет от помощи в размер на 50 милиарда евро под формата на заеми и безплатни средства, предопределени за Киев, с което бе маркирано формалното приемане на инструмента за подкрепяне на Украйна.

Тази финансова поддръжка обгръща интервала 2024-2027 година и се състои от 33 милиарда евро под формата на заеми и 17 милиарда евро под формата на безплатни средства.

" Благодарни сме за голямата поддръжка, която проправя пътя за преобладаващо и изцяло възобновяване на Украйна ", съобщи украинският финансов министър Серхий Марченко.

През 2023 година Украйна си е осигурила 42,5 милиарда $ външно финансиране, като 11,6 милиарда $ съставляват безплатни средства, съгласно данните, предоставени от Министерството на финансите на 19 февруари./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР