Следващата седмица Нидерландия ще обяви своето съгласие Румъния и Хърватия

...
Следващата седмица Нидерландия ще обяви своето съгласие Румъния и Хърватия
Коментари Харесай

Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния и Хърватия

Следващата седмица Нидерландия ще разгласи своето единодушие Румъния и Хърватия да се причислят към Шенгенското пространство, само че ще блокира приемането на България, заяви Нидерландската радиопредавателна корпорация, представена от Българска телеграфна агенция.

Нидерландското държавно управление реши на съвещание през днешния ден, че България към момента не дава отговор на изискванията за присъединение към Шенген.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра съобщи след съвещанието, че към момента е " прекомерно рано " да се реализира единодушие за присъединението на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едвам когато стане ясно, че в България има настояща правова страна, способна да се оправи с корупцията и проведената престъпност.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите страни е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правораздаването от Европейския съюз на 8 декември. Повечето страни към този момент са взели решението си по-рано. На срещата министрите би трябвало да реализират единомислещо единодушие за приемането на нови страни. Така че даже в случай че Нидерландия е единствената, която гласоподава срещу, България няма да получи позволение.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте съобщи на конференция през днешния ден, че решението да не бъде подкрепено присъединението на България към Шенген не е политическо, а се основава на обстоятелства. Според него Нидерландия не е единствената страна, която има подозрения по въпроса, оповестява уебсайтът " Дъчнюз ".

Външният министър Николай Милков е направил през вчерашния ден обезверена стъпка, с цел да убеди Нидерландия да вдигне ветото си против приемането на България в Шенгенската зона, съобщи(link is external) излизащият в Амстердам ежедневник " Телеграф ". Той се е обадил по телефона на своя нидерлански сътрудник Вопке Хьокстра и му е споделил съгласно обявата на вестника: „ Ако отново ни отхвърлят, проруската партия в България ще удвои броя на местата си. Тази партия ще каже: „ Не ни желаят, тъй като сме разнообразни “. Ето за какво споделям на Хьокстра: проруските настроения единствено ще порастват ".

Делегация от българското държавно управление е разговаряла в четвъртък с членове на Камарата на представителите, с цел да изтръгне тяхното единодушие за отварянето на Шенгенското пространство за България. И въпреки всичко ръководещата Народна партия за независимост и народна власт /VVD/ към момента не е уверена. „ Тревожа се от мощния миграционен напън “, споделя депутатът от VVD Рубен Брекелманс. Скоро би трябвало да стане ясно дали Европа ще даде на страната – сходно на Румъния и Хърватия – достъп до Шенгенското пространство, написа вестникът, което значи, че има сериозен риск България да бъде отделена от Румъния.Той прибавя: " Според източници в Хага в кабинета има поддръжка за приемането на Румъния и Хърватия, само че остават подозрения за България ".

„ Нов холандски отвод би бил доста разочароващ “, споделил българският външен министър Николай Милков посредством видеовръзка с Камарата на представителите. В четвъртък той умолявал шестима депутати за зелена светлина. 

Българският министър на вътрешните работи Иван Демерджиев си разрешил да се подиграе на депутата Брекелманс, като съгласно обявата той декларирал: „ Ако всяка държава-членка на Европейски Съюз е също толкоз дейна колкото България в прекъсването на мигранти на границата, в Европа въобще няма да има проблем с миграцията “, подиграл се той на депутата. Брекелманс се страхувал, че повече мигранти ще дойдат в Холандия, в случай че граничният надзор в България бъде отстранен.

Демерджиев твърди, че може да предприеме по-строги ограничения против незаконната миграция, в случай че страната реалокира на турската граница граничарите, които в този момент патрулират на румънската и гръцката граница, чиято защита се постанова заради неприемането на България в Шенгенската зона. „ Всички печелят, в случай че ни разрешат да влезем в Шенген “, споделя министърът, представен от " Телеграф "

Брекелманс към момента не е уверен, споделя той след диалог с българите. Депутатът от VVD Йерун ван Вайнгаарден също първо желае да се увери дали България прави задоволително против незаконната миграция и нарушителите трафиканти на хора.

Възможно е през днешния ден нидерландското държавно управление да вземе решение по въпроса, предвижда изданието.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР