След застоят в два поредни месеци общият показател на бизнес

...
След застоят в два поредни месеци общият показател на бизнес
Коментари Харесай

Бизнес климатът в България се влошава през август

След застоят в два следващи месеци общият индикатор на бизнес климата у нас пое надолу през август. Показателят понижава с 1,0 пункт (от 26.1% на 25.1%) по отношение на предходния месец, което се дължи на неподходящите отзиви на стопанските ръководители в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, оповестиха от Националния статистически институт (НСИ).

В  промишлеността  индикаторът спада с 1,2 пункта (от 26,3% на 25,1%) вследствие на по-резервираните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Анкетата на Национален статистически институт регистрира понижение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с влошени упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца. Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ, като през последния месец се следи усилване на отрицателното им въздействие. По отношение на продажните цени в индустрията упованията на мениджърите са за известно нарастване, въпреки преобладаващата част от тях да плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът се покачва с 1,6 пункта (от 23,1% на 24,7%), което се дължи на оптимистичните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. По тяхно мнение актуалната строителна интензивност се усъвършенства, само че прогнозите им за активността през идващите три месеца са по-резервирани. Несигурната икономическа среда, дефицитът на работна мощ и цените на материалите остават главните проблеми за активността на предприятията. Относно продажните цени в строителството прогнозите на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР