След заседание на Световния моторспорт съвет на ФИА в сряда

...
След заседание на Световния моторспорт съвет на ФИА в сряда
Коментари Харесай

ФИА обяви няколко промени в правилата във Формула 1 за 2023 година

След съвещание на Световния моторспорт съвет на ФИА в сряда бяха оповестени няколко промени в правилника във Формула 1 за 2023 година.

Първата смяна е обвързвана с огледалата за задно виждане, които ще бъдат оголемени, с цел да се понижи сляпото леке на водачите. По-големите огледала към този момент бяха тествани по време на тренировките преди Гран При на Нидерландия при започване на септември. 

Освен размерът на огледалата друга смяна обвързвана с сигурността на водачите е здравината на ролбара над техните глави. След случая на Гуаню Джоу от Гран При на Англия, при който точно ролбарът се счупи, от ФИА ще желаят в този момент тази част да устоя на по-големи натоварвания. 

Другите промени са свързани с санкции за потребление на спомагателни съставни елементи по задвижващите системи и по-точно с тяхното използване. Тази смяна се постанова след огромното закъснение в публикуването на стартовата решетка за Гран При на Италия, в която цели деветима водачи трябваше да изтърпят разнообразни по мярка наказания.

Някои от тях имаха старт от дъното на колоната, други наказване от 15, 10 или 5 места. Сега всеки водач с наказване от 15 или по-малко позиции ще бъде премстен и „ заключен “ на новата си стартова позиция. След като този развой бъде изпълнен с всички глобени водачи, всички ненаказани ще запълнят дупките по стартовата решетка.
 Ето кои са всички осъдени водачи преди квалификацията в Италия Ето кои са всички осъдени водачи преди квалификацията в Италия
Едва когато това се случи и осъдените водачи ще научат своите стартови позиции. Единственият метод водач да не изтърпи цялото си наказване е в случай че зад него на стартовата решетка има единствено глобени състезатели, които по устав би трябвало да започват зад него.

Ако двама водачи след наказванията си би трябвало да се озоват на една и съща стартова позиция, то тогава този от тях, който е бил по-напред в квалификацията ще има преимущество. Същото се отнася и за всички водачи, който би трябвало да започват от дъното на колоната (повече от 15 места наказание).

Последната смяна е обвързвана с водачи, които „ изоставят “ своите коли на пистата. Този проблем още веднъж бе издигнат след случилото се на „ Силвърстоун “ при започване на юли, когато Джордж Ръсел искаше да се върне в надпреварата, макар че бе излязал от своя болид, с цел да помогне на Джоу след злополуката на китаеца.

От началото на 2023 година всеки водач, който напусне своя болид на пистата автоматизирано ще отпада от надпреварата. Единствено изключение ще се прави в случаите, в които спринт или състезане биват спрени с червен байрак и водачите са отвън своите коли в алеята пред боксовете.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР