След задействането на новите западни санкции само четири държави в

...
След задействането на новите западни санкции само четири държави в
Коментари Харесай

България е на второ място по внос на руски нефт по море

След задействането на новите западни наказания единствено четири страни в света одобряват танкери с " Уралс "

България се оказа основна входна точка за " токсичния " съветски нефт, откакто глобите на Запада се задействаха на 5 декември. Към 16 декември Русия е съумяла да пласира собствен петрол с танкери единствено в четири страни на планетата и нашата влиза в това каре дружно с Индия, Китай и Турция, демонстрират данни на Refinitiv Eikon и на търговци от сектора, написа вестник.

България получи изключение от глобите и до 2024 година може да внася от неразрешения нефт по море за преправка в " ЛУКойлНефтохим ".

След въвеждането на европейското ембарго и на " ценовия таван ", който не разрешава да се застраховат танкери, пренасящи " Уралс " с цена, надвишаваща 60 $ за барел, купувачите и покупките на съветски нефт трагично са се свили, разяснява " Ройтерс ". Повече от половината от общия размер съветски петрол, претрупан на кораби за експорт сред 1 и 16 декември, е поел към индийски пристанища, като става дума за най-малко 2 милиона тона.

България се оказва втори по значимост след Индия покупател в посочения интервал с импорт на 800 000 тона Urals, изпратени към Бургас от Litasco - комерсиалното сдружение на " Лукойл ".

Впечатлява фрапантното стесняване на доставките към Китай - към 16 декември за там е изпратен единствено един товар от 140 000 т Urals.

И Турция е понижила импорта на съветски нефт. STAR, най-голямата рафинерия в страната, благосъстоятелност на азербайджанската компания Socar, спря вноса на " Уралс ", с цел да не попадне под наказания. Само една партида от 140 000 тона е изпратена в Турция, настояват източници на " Ройтерс ".

При свиващи се пазари съветските петролни компании са в жестока конкуренция между тях и с другите огромни експортьори, и са принудени да смъкват цените. Индия не пропуща да се възползwа от обстановката и внася драговолно съветски петрол, като съумява да си издейства контракти с огромни отстъпки. Експерти настояват, че даже има покупко-продажби на цена под себестойност.

Под напън

На 5 декември влезе в действие възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски петрол с танкери, както и таван на цените на Г-7 за съветския експорт по море от 60 $ за барел. Тези наказания дружно с пониженото световно търсене поради забавено развиване и криза в част от стопанските системи и в комбиниране с ембаргото за финансиране, обезпечаване и обслужване на кораби с съветски нефт и артикули бързо дават мечтаните резултати.

Експерти пресмятат, че след въвеждането на глобите индийски компании са купували " Уралс " (Urals) с отстъпки 12-15 $ за барел по отношение на междинната цена на " Брент ". За съпоставяне, преди Русия да нахлуе в Украйна, наградата за купувачите е била единствено към 2.8 $. На някои съветски пристанища отстъпките за индийски клиенти са се нараснали до 32-35 $ за барел, когато в цената не са включени товаренето и превозването, написа " Капитал ".

Натискът върху производителите се е нараснал в допълнение в западните товарни портове на Русия, защото има дефицит на " ледени " танкери, пригодени за мразовитото време. Това води до повдигане на транспортните разноски - цените за транспорт са се повишили от 3 $ за барел преди войната на 11-12 $ в този момент. Руските снабдители на нефт не разполагат с задоволително лични кораби и се постанова да наемат непознати, което се оказва все по-скъпо.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР