След юношеството обикновено си станал толкова сръчен в оправянето на

...
След юношеството обикновено си станал толкова сръчен в оправянето на
Коментари Харесай

Не си оправяйте леглото веднага след ставане

След юношеството нормално си станал толкоз умел в оправянето на леглото заран, че не ти лишава повече от половин минута след пробуждане. Някоя и друга година по-късно към този момент изискваш същото от децата си с аргумента на своите родители, че редът е половината от триумфа във всичко, което правиш. Оказва се, че правилото може да е правилно, само че да бъркаме в метода, по който заличаваме следите от престоя си в леглото, написа 24 часа.

Обяснението е в това нещо на илюстрацията, което освен наподобява гадно, а е гадно и в същността си. А леглото ни е цялостно с милиони такива същества, които не виждаме заради дребните им размери. Най-едрият образец от този тип е едвам 1/4 от милиметъра.

Не е ясно по какъв начин тъкмо го пресмятат, само че учените настояват, че даже в чаршафите и матраците на най-големите чистници на 3-ия ден след промяната на спалното долни дрехи леглото може да е заселено от 1,5 млн. акара и техните изпражнения.

Това е същинската причина за алергията към домашния прахуляк. В 1 грам има до 500 от противните животни и всяко от тях създава през живота си повече от 2000 фекални частици и доста повече покрити с ензими прахови частици, които са мощно алергенни.

Акарите се хранят с мъртви кожни кафези и се усещат съвършено в топлата и влажна среда, която телата ни основават в постелята. Гадините оцеляват единствено като поемат влага благодарение на дребни жлези от външната страна на тялото си. А телата ни непрекъснато отделят малко влага през кожата, да не приказваме за потенето.

Така че може би е рационално да не бързате заран с оправянето на леглото.

Когато се разсъните, отхвърлете завивките и дайте опция на леглото да изсъхне. Заедно с дневната светлина това го прави по-малко привлекателно за акарите. В уюта на бързо захлупените с юргана чаршафи всеки женски акар снася до 100 яйца през втората половина от 10-седмичния си живот. Те от своя страна – нови. И по този начин, до момента в който човек развие алергична хрема или астма. Проучване, извършено в университета “Кингстън ” в Лондон, което продължава да притегля интерес от излизането си през 2006 година, удостоверява изводите и на други проучвания, които потвърждават, че оправяне на леглото незабавно след ставане прави спящите податливи на здравословни проблеми, провокирани от съществуването на акари.

“Противно на предстоящото, тези болести са по-разпространени в стопански развитите страни и при хора, живеещи в най-хубави хигиенични условия. Напротив, хора, които живеят в домове с неприятна изолираност, страдат от алергичните прояви доста по-рядко. ” На този абсурд обръща внимание в свое изследване доктор Мирча Синтеза от букурещкия Университет по медицина и фармация “Карол Давила ”. Ученият също дава съвет леглото да остава за към час намерено, жилището да се проветрява и почиства постоянно, а спалното долни дрехи да се пере с гореща вода всяка седмица и да се глади, а матраците да се почистват с прахосмукачка на всеки цикъл промяна на чаршафите.

Друго предписание против колонизирането на леглото от гадините е домът като цяло да не е по-влажен от 40 %. Препоръките за възглавниците, юрганите, одеялата, надматрачните постелки и шалтетата е да се перат всеки месец. Ако материалът, от който са направени, не го разрешава, оказват помощ плътни калъфи и химическо почистване. Срещу натрупването на останки от акарите в домовете е рецептата да се заобикалят дамаски и килими, които задържат прахуляк. Профилактиката на алергията към домакински прахуляк включва и постоянно проветряване, изключително през зимата, когато външният въздух е леден и изсъхнал.

И в случай че учените са прави, че оставянето на леглото да се проветри за известно време заран понижава колониите акари, това съвет ли е да оставяме спалнята в безпорядък?

Е, не, най-малкото заради токсичното психическо влияние, което бъркотията основава на старта на деня.

Достатъчно е да дадем опция на чаршафите и завивките да се освободят от невидимата влага, която телата ни постоянно оставят, и да оправим всичко в последните минути преди излизане.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР