След временно намаление на облачността, в събота отново ще се

...
След временно намаление на облачността, в събота отново ще се
Коментари Харесай

Средиземноморски циклон връща зимата у нас, на места нови 20 см сняг!


След краткотрайно понижение на облачността, в събота още веднъж ще се заоблачи. На доста места ще има и превалявания от дъжд, основно в Южна България са вероятни и гръмотевици. Отначало от изток-североизток до вечерта вятърът ще се обърне от северозапад и температурите ще стартират да се намаляват.

В неделя ще доминира облачно време, с превалявания, като с продължаващото захлаждане, тук-там във високите полета на Западна България и в Предбалкана, а през нощта против понеделник и в Лудогорието, дъждът да се примесва и краткотрайно ще минава в сняг.

Има нараснала възможност за обилни превалявания: в събота - в югозападните региони, а в неделя - в Южна и Източна България. Според европейския модел за пронозиране ECMWF снежната завивка в някои планински региони ще се усили с нови 15-20 см. В ниското снегът няма да успее да се задържа за дълго. Натрупване, макар и в скромни количества, въпреки всичко е допустимо в региони като Драгоман, Годеч, Трън, Дупница и Перник и Кюстендил.

В региона на София също се обрисува пролетен влажен снеговалеж. В сърцето на столицата завивка мъчно ще се задържи, само че в по-високите квартали в полите на Витоша, както и в близките възвишения на запад към Перник, на север към Петрохан и на изток към Витиня е допустимо струпване на сняг за часовете с по-ниски температури.

Усложнения в трафика в неделя следобяд и в ранните часове на понеделник могат да се чакат по планинските пътища и проходи в Западна и Централна Стара планина, както и по тези в Родопите, Рила, Пирин, Витоша и по западната ни граница. 

В понеделник преваляванията ще спрат, облачността от запад ще се раздира и понижава. Вятърът ще се ориентира от запад-югозапад и ще стартира стопляне.

Във вторник ще бъде най-вече слънчево. Сутринта ще е относително студено, само че дневните температури ще продължат да се покачват. В сряда в югоизточната половина от страната ще духа сдържан и мощен югозападен вятър, ще бъде топло и най-вече слънчево с температури до 20-22°.

Над западната - още веднъж ще се заоблачи, по-късно денем тук-там ще превали, ще има и гръмотевици. От северозапад ще стартира захлаждане, с което в четвъртък и на изток температурите ще се намалят. Облачността ще е променлива, по-често забележителна след обяд, когато още веднъж ще превали, в Югоизточна България - с гръмотевици.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР