След вчерашния трагичен случай в Италия, където почина 20-годишно момиче,

...
След вчерашния трагичен случай в Италия, където почина 20-годишно момиче,
Коментари Харесай

Опасните алергени. Трагичен случай в Италия след консумация на тирамису – за какво да внимаваме

След вчерашния драматичен случай в Италия, където умря 20-годишно момиче, алергична към млечни артикули, поради " веган " тирамису bTV ревизира кой управлява заведенията за рискови алергени и какви са разпоредбите.

За задачата от малкия екран посещава случайни заведения за хранене в София и в Монтана.

Според условие на еврорегламента заведенията за публично хранене са длъжни да посочат в менютата си артикули, които могат да провокират алергия на клиентите.

Проверката в столицата е на 3 заведения: и в трите има обозначени алергените в менютата. В някои на обособена страница, с изключение на на български и на британски език, в други пък алергените са показани без имена, а единствено с изображения.

В Монтана биват тествани още 2 заведения. И в тях алергените се показват или към изброените съставки на ястието, или като изнесен текст под него, или на обособена страница.

От малкия екран влизат в заведение, което е избрало третия вид.

„ Никога не съм гледал дали ги написа и не ме интересува! Бог да ни пази и това е истината! ", споделя клиент в него.

Дори и главните съставки на ястията да са маркирани, не постоянно е допустимо да са изброени всички. Затова експертите поучават хората с сензитивност към избрани храни постоянно да изискват информация за продукта, преди да го употребяват.

В законодателството няма написани тъкмо избрани правила, по които да бъдат оповестени алергените в менютата на заведенията за публично хранене. Те са свободни да изберат своето графично и стилистично оформление на менютата и метода, по който да ги разгласят. Изискването е единствено да го вършат задоволително ясно за потребителите, сподели

доктор Кремена Стоянова от Българската организация по сигурност от храните.

Проверките на БАБХ в заведенията наблюдават и дали са спазени тези условия. Санкциите подхождат на размера на нарушаването.

Проблемът с алергените е, че при консумация, те провокират бърза имунна реакция. Тя може да бъде и доста сериозна, само че в множеството случаи се лимитира до лек обрив и сърбеж, споделя доктор Сергей Иванов, молекулярен биолог.

Въпросът е че хора с сензитивност към избрани храни не могат да разчитат напълно на тези описи в заведенията за хранене. Това е тъй като те са доста официални: има някакъв лист, само че тези неща доста мъчно се управляват, добавя още той.

Източник: БТВ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР