След вчерашната истерия за намалено олио пред магазините на популярна

...
След вчерашната истерия за намалено олио пред магазините на популярна
Коментари Харесай

Д-р Емилова: Олиото създава предпоставки за инфаркт или инсулт

След вчерашната нервност за понижено олио пред магазините на известна хранителна верига, мненията по тематиката не стихват.

Своето мнение даде и известната диетоложка доктор Емилова, която е съперник на екстрахираните мазнини, а включително влизат както олиото, по този начин и зехтинът.

"Чета с възходящо неразбиране новините: безкрайните опашки, борбите сред хора в магазините за бутилки олио. Тази нервност за олио ми носи голяма горест. Въпреки, че съм сигурна: на тези опашки няма наши пациенти! Те знаят, че екстрахираните мазнини няма да им донесат нищо положително. Олиото, както и зехтинът, и олиото от царевица и гроздови семки са екстрахирани мазнини - т.е. изолирани от цялостната растителна храна: слънчогледово семе, маслини, царевица… В тази екстракция постоянно се употребява химия, изключително за рафинираното олио. " - написа на своята страница във Facebook доктор Емилова.



Тя добави и до какви опасности биха могли да доведат сходен вид мазнини. "Няма да се впускам в детайлности по какъв начин и по какъв метод храната, която пържим или поливаме с лой запушва нашите кръвоносни съдове, по какъв начин мастните отлагания в кръвоносните съдове основават предпоставки за инфаркт и инсулт - мисля, че всеки би трябвало да знае това. Както и да помни статистиките за смъртността от инфаркт и инсулт, които ние, българите, оглавяваме. Може би тези обстоятелства в този момент би трябвало да накарат всеки да премисли метода си на хранене. Вече има толкоз доста предписания за готвене без лой, толкоз доста уреди, толкоз доста способи да извършите храната вкусна без екстрахирани мазнини! Паста от смлени слънчогледови семки, маслинова паста, пресовано авокадо, разнообразни ядкови пасти… Да, скъпи са. Но здравето е още по-скъпо! Ако не можете без лой за салатата, поръсете с нищожно количество студено пресован зехтин. Но не пържете с него! Можете да опитате да се храните като нас в клиниката - салатата, която хапвам всеки ден, не съдържа мазнини, нито сол, а е подправена с лимонен сок и пресни ароматни билки. Така се хранят и екипът, и нашите пациенти по програмата “Природосъобразно хранене” - ястия без лой и сол, салати без олио и зехтин… И с изненада откриват какъв брой вкусна може да бъде естествената храна. Затова си мисля, че в този момент е моментът да измененията метода си на хранене. Иска ми се да извикам като един длъжностен министър председател при започване на прехода: За Бога, братя, не купувайте олио! "



Диетоложката е на мнение, че в никакъв случай не е късно човек да промени навиците си за хранене. "И не е правилно, че хората в пенсионна възраст към този момент не могат да трансформират питателните си привички. При нас идват тъкмо такива хора, които след дълги години нездравословно хранене са се сдобили с куп заболявания, някои оповестени за нелечими, да вземем за пример диабет вид две. Като Мария от Карлово, която пристигна на 76 година, на инсулин и след лечебното недояждане живя по-късно до 95 години без инсулин, в положително здраве!

Често давам образец на моите лекции и с доктор Бенджамин Спок, създател на фамозната книга за развъждане на бебетата и дребните деца. Когато е на 88 години, доктор Спок стартира да страда от здравословни проблеми - задържа течности в белите дробове, развива полиневропатия и неговият доктор го поучава да се приготви с пазаруване на инвалидна количка. Но доктор Спок взема решение да промени храненето си, изключва животинските храни и стартира да се храни нищожно единствено с плодове, зеленчуци и зърнени храни. Само за месец той оздравява и връща силата си!



Още доста образци мога да дам, с цел да поддържа своето твърдо разбиране: в никакъв случай не е късно да се измененията! Никога не е късно да започнете да се храните рационално, природосъобразно, да си върнете здравето. Това е мярка за просветеност: там където другите виждат спънки, вие да видите благоприятни условия! Бъдете здрави! "
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР