След вълната от съпричастност и помощ за бедстващите села в

...
След вълната от съпричастност и помощ за бедстващите села в
Коментари Харесай

В бедстващите след потопа села: Докато едни помагат, други мародерстват

След вълната от съпричастност и помощ за бедстващите села в Карловско, в региона, потърпевш от потопа, се появиха мародери . Хората се оплакват, че изчезват всевъзможни движимости - от метал, събиран за вторични първични материали, през лопати и колички, до компютри. Освен полицията, и рокери излязоха на доброволни патрули. Хората, потърпевши от стихията, към този момент се сблъскват и с душевен проблеми . За помощ се търсят психолози, показва.

Междувременно стана ясно, че общо 378 семейства ще получат първична помощ от по 375 лв.. А държавното управление готви проект за помощ на целия район.

Шест са фамилиите, чиито къщи са изцяло разрушени от бедствието и се нуждаят от краткотрайни жилища.

„ Тези хора са при свои родственици. Ние ги настанихме първото денонощие в кметства, в читалища. Днес на съвещанието на Министерския съвет ще предложа на министър-председателя да бъде открито решение за тези фамилии, които не могат да се върнат в домовете си ”, съобщи Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово.

30 къщи са съществено повреден и. Спешно е належащо укрепването им и строителни материали. Ясен е към този момент броят на семействата, които ще получат по 375 лв. еднократна помощ.

„ Днес описите са подготвени и до края на деня ще бъдат предадени на Агенцията за обществено подкрепяне. Описът на разрушените и развалени домове ще продължи най-малко седмица ”, съобщи Кабаиванов.

„ 375 лв. не ги желая. Нека си ги държат за тях. Те за нищо не стигат . Дори един матрак човек не може да си купи ”, споделя Мария Ненова.

„ Не желаеме отплата, не желаеме. Искаме страната да откри отговорния и той да покрие всички нанесени вреди ”, съобщи Станка Димитрова.

В Каравелово жителите пропищяха от мародери. Оплакват се, че се крадат ботуши и лопати о т хора, които нямат потребност от тях.

„ Имаше тук една количка , хубава с гумено колело. И ми споделиха на другия ден, че ми е взета ”, споделя доктор Лило Копчелиев.

„ Крадат безусловно всичко. Нощно време служителите на реда и рокерите обикалят и пазят, само че по лична самодейност ”, споделя Мария Ненова.

„ Пробваме, опазваме каквото може. Каквото е по силите ни, вършим го ”, сподели Пламен Петров.

На този декор вълната от съпричастност не стопира. Разбрала за бедствието, Йорданка от далечното село Царимир застанала пред магазина и приканвала всеки, който влезе да подари хранителни артикули. Тази заран пенсионерката докара цялостен автомобил с хранителни запаси и ги раздаде на потърпевшите.

„ Най-много ме трогна постъпката на три деца , на 10 и 11 години, които с дребните си парички влязоха в магазина и ми донесоха вафли и бисквити и ми споделиха: „ Лельо, вземи това за потърпевшите деца ”. Трогнаха ме до сълзи тези дребни дечица ”, описа Йорданка Спиридаки.

А кметството се е трансформирало в спешен център , в който идват храни и облекла от цялата страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР