След трудната 2016 г., за която предприемачите малко или много

...
След трудната 2016 г., за която предприемачите малко или много
Коментари Харесай

Строителство: Залезът на големите европари

След сложната 2016 година, за която бизнесмените малко или доста бяха готови, идва интервал на оптимизъм

© Цветелина Белутова Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Най-големите публични поръчки през седмицата
19 ное 2017
Пловдив влезе в треската за небостъргачи

Ако проектът бъде утвърден, в кв. " Тракия " ще се издига 130-метров жилищен небостъргач
2 юни 2017
Печеливша композиция

Зад съвсем двойния растеж на " Стримона строй " стоят няколко фактора и един управител с визия
7 дек 2016
Жилищата - новите колоси на София

В десетте най-големи плана, стартирани през предходната година, преобладават апартаментните комплекси, и то в по-луксозния клас
15 яну 2016
Изминалата 2016 година се разви тъкмо съгласно упованията на сектора - спадът в строителството засегна всички, само че най-много тези, подвластни от европейско финансиране за инфраструктура. Милиардите за дефинитивни разплащания на европроекти от интервала 2007 - 2013 секнаха през 2015 година, огромни пътни, жп и ВиК обекти съвсем липсваха и по този начин вложенията на пазара се оказаха само държавните пари за саниране и частни жилищни комплекси. Според данни на Камарата на строителите в България (КСБ) строителната продукция през 2016 година е била на стойност 11.2 милиарда лева, което е с 37% по-малко по отношение на година по-рано. Данните се удостоверяват от класацията за най-динамично растящите междинни и дребни строителни компании: приходите на топ 25 в категорията са се нараснали от 76 млн. лева до 190 млн. лева, само че това е спад в оборотите от 30 на 100 по отношение на водачите в бранша година по-рано.

Според разбора на КСБ след мощната 2015 година промишлеността се е завърнала към негативен баланс поради едвам в този момент почналото договаряне на европроекти и неналичието на вложения в инженерното строителство. То е най-зависимо от държавно и европейско финансиране и би трябвало политиките на страната да са в посока развиване точно на този бранш, считат от КСБ. Държавата и общините се постараха да компенсират спада на строителите, като раздаваха стремително поръчки за саниране и за настоящи поправки на пътни прави, само че размерите им няма по какъв начин да компенсират отлива на европейски пари и отлагането на огромни планове като автомагистралите " Хемус " и " Струма ". Според данни от регистъра на Българската банка за развиване (ББР), контрактуваните средства за саниране през 2016 година са към 80 млн. лева, а разплатените - близо 33 млн. лева - суми, които нямат нищо общо със поръчките за пик на разплащанията от милиардната стратегия.

Подем за жилищния сегмент

В тази комплицирана конюнктура най-устойчиви се оказаха тези бизнесмени, които заложиха на лични вложения и на съживяването на жилищния сегмент, отчитащ двуцифрен растеж втора поредна година. Делът му образува към 11 на 100 от приходите в целия строителен бранш, само че изгледите са, че ще продължава да пораства. По данни на компанията за недвижими парцели Unique Estates през 2016 година цените на жилищата са нарастнали с 12 на 100 в София и с сред 8 и 10% в по-малките градове.

Ясна наклонност за напредък на строително-инвестиционния пазар регистрират и от Националния указател за ново строителство и реконструкции (bcc.bg). Започнатите нови здания в страната са с 4.126 млн. кв.м разгъната застроена повърхност, което е 24% растеж на годишна база. Жилищното строителство бележи най-значимо нарастване в безспорни стойности, а в процентно изражение новите офис здания се усилват със 130%. Оживление има и в строителството на хотели в столицата, както и в индустриалното строителството из страната през 2016 година

Най-динамичните в строителството

Класацията на най-динамичните компании в строителството е показателна за това по какъв начин държавното финансиране и порочните модели изкривяват пазара. Явлението е особено освен за огромните играчи с ВИП достъп до поръчки за инфраструктура, само че и за категорията на дребните и междинните компании с обороти до 20 млн. лева На челните места са компании ( " Строителство и саниране инженеринг консулт " ), чиято звезда изгрява дружно с милиардната стратегия за саниране. Нищо чудно ориста им да последва тази на свързваната с депутата Делян Пеевски и несъществуваща към този момент " Водстрой 98 " - краят на програмата и на безвъзмездното финансиране да е и краят на компанията.

Извън неприятните образци в класацията са компании с по-здравословен модел на развиване - такива, които разчитат на частни вложения, профилирани във високото и жилищното строителство. В класацията се открояват още тясно профилирана компания за създаване на животновъдни ферми, както и такава за отдаване на строителна техника и машинизация. Макар картината за целия бранш да не е розова, компаниите в топ 10 на класацията регистрират положителни резултати. Приходите им са нарастнали с над 250% - от 84.5 млн. лева до 240 млн. лева, регистрираната облага е близо 30 млн. лева, а заетите на непрекъснат трудов контракт са се нараснали с 25%.

На първо място в класацията е софийската " Ковел-про ", еднолична благосъстоятелност на Велизар Пенков Копчев. Тя усилва приходите си над пет пъти - от малко под 1 млн. лева през 2015 година до 5.155 млн. лева, а регистрираната облага е 606 хиляди лева Персоналът й се е нараснал от 13 на 20 души. В рамките на обединяването " Академия 2017 " ДЗЗД " Ковел-про " е определена да извърши изцяло обновяване и рационализация на Музикалната академия " Проф. Панчо Владигеров " на столичния бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " за малко над 2 млн. лева от новата европрограма за районно развиване. В обединяването влизат още " Архонт " ЕООД и " Диана комерс 1 ". Поръчката обаче е извоювана едвам през октомври тази година поради тъжби, а за предходните планове на компанията липсва всякаква информация. От регистрите на публичните поръчки излиза наяве, че " Ковел-про " е взела участие в един огромен търг за близо 14 млн. лева - на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " за създаване на научноизследователски център за проучване на Черно море в Бургас. " Ковел-про " е била в обединяване със " СМК Монтажи ", " Бул акуа " и " Ваника 2 ". Търгът е извоюван от " Щрабаг ". Собственикът Велизар Копчев не беше открит за коментар.

Второ място е за упоменатата към този момент " Строителство и саниране инженеринг консултинг " (ССИК), чиито доходи са се нараснали от 2.9 млн. лева до близо 14 млн. лева От Регистъра на публичните поръчки излиза наяве, че тя независимо е спечелила поръчки за саниране за близо 7 млн. лева. - главно в Благоевград, само че и в Карлово, Казанлък, Асеновград, Пазарджик, Белоградчик и други Освен това компанията взе участие и в обединявания, с които е печелила поръчки за саниране в София, Гълъбово, Велинград и други В момента едноличен притежател на компанията е 25-годишната Елизабет Мариус Урукова - щерка на някогашния футболист Мариус Уруков, а майка и Цветанка е известна като някогашната жена на артиста Веселин Маринов. Преди това обаче компанията мени няколко пъти собствеността си - учредена е през 2005 година като дъщерна на " ГБС инженеринг ", през 2009 година е трансферирана на шефа Янко Димитров Янков, през 2012 година на Петкана Петрова Николова, а през 2016 година на 25-годишната Елизабет.

По-любопитно е името на Янко Янков, който има присъединяване в още четири компании за строителство и планиране, които постоянно печелят поръчки за проучване и строителни действия в Благоевград. През 2015 година Янков е назначен от благоевградския кмет Атанас Камбитов за зам.-кмет по строителството - поради опита му и положителната им взаимна работа - както твърди Янков пред локалните медии. През лятото на тази година Янков подава оставка след случай с паднало скеле на саниран блок, като по знамение при случая няма потърпевши. Санирането се прави от свързваната с Движение за права и свободи " Техно енерджи ", която също така се е явявала на търгове със " Строителство и саниране инженеринг консултинг ". ССИК също така купува терена на някогашната автогара в Благоевград, където възнамерява да строи комплекс с офиси, жилища и комерсиална част. На посочените в уеб страницата на компанията номера затваряха телефона или твърдяха, че има неточност и там няма офис на строителна компания.

На трето място в класацията е варненската " Изолации ", чийто обороти порастват 4.5 пъти - от 1.1 млн. лева през 2015 година до 5.2 млн. лева през 2016 година Неин едноличен притежател е Светослав Жеков, който има присъединяване в още над 10 компании. Занимава се главно със строителство и капиталова активност. " Нямаме публични поръчки, ние сме типични представители на сектора, които оцеляват на пазара ", разяснява той. " Изолации " е основана през 2005 година и от този момент извършва редица планове, свързани с компании към притежателите и групата на " Химимпорт ". Компанията е работила по централата на Централна кооперативна банка във Варна, а през 2016 година извършва плана за реорганизация на крайбрежната алея в морския град. Възложител е концесионера на варненския плаж - " Лазурен бряг - 91 ", обвързван с " Холдинг Варна " и " Алея първа ". Проектът е относително дребен - за 150 хиляди лева, прецизира Светослав Жеков. Той е за ремонт на фасадите на старите Централни морски бани, замяна на дограмите, слагане на хидроизолация, подсилване на покривите и други Най-големият план в портфолиото на компанията е за жилищен комплекс във варненския квартал " Левски " с разгъната застроена повърхност 17 000 кв.м. Светослав Жеков посочи, че с капиталовата активност се занимава най-вече компанията му " Адвансд истейт ", чийто най-нов план е за постройка със смесено предопределение на столичния бул. " Цар Борис III ". Фирмата има вложения и в Банско. " Ще ми се да отделя капиталовата активност от строителната и да се откажа от строителството. Най-големият проблем за мен е работната ръка ", разяснява още Жеков.

На четвърта позиция е компанията " Инвест билдинг - Силистра ", която е профилирана в строителството и монтажа на животновъдни ферми. " Високият ни растеж през 2016 година се дължи главно на два нови огромни обекта: съвременна касапница за свине, агнета и телета и съвременна свинеферма (в региона на Силистренско - бел.авт.). Ултрамодерната нова кланична база, чието създаване започнахме през 2016, е с най-съвременни технологии, енергийно ефикасна и с минимални вреди за околната среда. Свинефермата също е построена посредством новаторски технологии за автоматизиране на процеса и за хуманно отношение към животните ", показва шефът Николай Йорданов. Фирмата има контрактувани градежи, като по-големите от тях са съвременни магазини за месо, животновъдни ферми и други.

Пета позиция в класацията е за софийската " Менкаура " на Димитър Атанасов. Оборотът й се усилва от 2 млн. лева на съвсем 7 млн. лева Атанасов показва, че най-големият обект на компанията за 2016 година е търговски център в кв. " Борово, само че компанията работи по редица жилищни и индустриални здания, в това число в Мюнхен, Германия. Тя има и няколко контракта за саниране - в Левски, Благоевград, Стара Загора и Белене. През тази година и следва създаване на офис постройка на столичния бул. " Цар Борис III ".

На шесто място с растеж на оборотите от близо 240% е компанията " Зигурат " на Пламен Минков, която в най-голяма степен се е възползвала от раздвижването на пазара на жилища. Оборотът й пораства от 1.2 млн. лева до 4.3 млн. лева, а чиновниците й се усилват съвсем 1.5 пъти - от 29 на 40 души. " Зигурат " е наета да довърши няколко замразени по време на рецесията жилищни комплекса. Единият е някогашният " Уинслоу гардънс ", в този момент прочут под името " Елизиум ". Новите вложители са " Юнион асетс ", част от " Юнион груп ", които откупиха плана през 2014 година от Райфайзенбанк. Пламен Минков посочи, че през 2016 година е приключен първият стадий от комплекса и работата по него продължава. Междувременно " Елизиум " печели премията " Сграда на годината " в категорията жилищни комплекси. " Зигурат " работи и по довършването на комплекс " Грийн парк ", още веднъж в " Манастирски ливади ". Той също е замразен по време на рецесията през 2009 година, а преди промяната на собствеността планът е прочут под името " Алегро ". Третият огромен план на " Зигурат " е оранжерия в региона на Сандански на " Мелиса фрукт ". По думите на Пламен Минков оборудването е едно от най-модерните у нас, употребявани са леки структури, материали и технологии от Финландия и Франция, като българският реализатор е сглобил оранжерията благодарение на задгранични специалисти. Оранжерията има утвърдено финансиране от Програмата за развиване на селските региони, цената й е над 1.2 млн. евро.

Оптимизъм за бъдещето

След сложната 2016 година, за която бизнесмените малко или доста бяха готови, идва интервал на оптимизъм. Предстоят огромни планове в жп инфраструктурата, финансирани от оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ". Освен това се чака Министерството на околната среда да разгласи поръчки за над 1 милиарда лева в бранш " Води ". От сектора се надяват програмата за санирането да продължи и през новата година, като в този момент се чака да бъде утвърден нов милиард за финансирането й.

При пътищата евентуално ще стартира градежът на две прави от автомагистрала " Хемус ", ще продължат две по " Струма " и евентуално един от тунелите преди Кресна. Няколко огромни компании ще продължат и към този момент предоставените станции от третата линия на метрото. В частния бранш се следят убеденост и оптимизъм. Оживлението в офис строителството и хотелите в столицата, както и в индустриалното строителството из страната през 2016 година ще продължи и през новата година.

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР