След три месеца на болезнено бавен напредък, контранастъплението на Въоръжените

...
След три месеца на болезнено бавен напредък, контранастъплението на Въоръжените
Коментари Харесай

Американското разузнаване оценява положително шансовете за пробив на ВСУ до края на годината

След три месеца на мъчително муден прогрес, контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) набира известна скорост, а американското разузнаване прави оценка позитивно възможностите им за пробив до края на годината, отбелязва английското издание The Economist, представено от Агенция " Фокус ".

Съвсем неотдавна стана ясно, че покрай Работино украинските войски са пробили първата от трите отбранителни линии на руснаците. Сега нападат втората.

" Ако бяхме провели този диалог преди две седмици, щях да съм малко по-песимистично надъхан “, споделя Трент Мол, шеф по разбори на Американската организация за военно разузнаване (DIA), в изявление за изданието – нещо, което съгласно The Economist специалистът прави рядко.

" Техният пробив на този втори предпазен пояс… в действителност е много забележителен “. Но може ли Украйна да пробие и третата линия, преди снарядите да станат нищожни и да настъпи зимата?

Някои считат, че украинската войска, която хвърли огромна част от запасите си, с цел да пробие втората линия на защитата на Руската федерация и претърпя огромни загуби, надали ще стигне надалеч. Един от представителите на американското разузнаване счита, че качеството на силите и от двете страни понижава с течение на времето и не счита за вероятен забележителен прогрес.

" Ако погледнете бойното поле след пет години, то може да наподобява съвсем същото “, споделя източникът, чието име не се разкрива.

В същото време Мол обаче не е толкоз песимистично надъхан. Той отбелязва, че последните победи на Украйна са " обилни “ и че те дават на ВСУ " реалистична опция “ да пробият останалите отбранителни линии на Русия. Според неговата оценка вероятността за пробив преди края на годината е 40-50%.

В същото време той означи, че лимитираното количество муниции и влошените метеорологични условия ще създадат този пробив " доста сложен “.

Мол настрана акцентира, че обстановката в ръководството на съветските войски се е трансформирала. Руският военачалник Сергей Суровикин, който построи отбранителни линии, през които украинските сили в този момент пробиват, е уволнен.

А водачът на ЧВК " Вагнер “ Евгений Пригожин, зад чиито наемници стоят най-значимите достижения на Русия през предходната година и половина, почина в самолетна злополука.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР