След такова земетресение със сигурност ще се очакват афтършоци. Може

...
След такова земетресение със сигурност ще се очакват афтършоци. Може
Коментари Харесай

Пламена Райкова, Национален институт по геофизика: Вторичните трусове може да продължат повече от година


„ След такова земетресение сигурно ще се чакат афтършоци. Може би в първите месеци ще има и такива с магнитуд сред 5 и 6, които се водят умерено мощни. И най-вероятно ще затихва във времето, като този интервал може да продължи повече от година. “

Това сподели за Euronews Bulgaria Пламена Райкова от Националния институт по геофизика към Българска академия на науките по отношение на трусовете в Югоизточна Турция.

„ Новото земетресение, с магнитуд към 7.5 по Рихтер, още веднъж е в същия регион. До момента с магнитуд над 4 са регистрирани повече от 70 събития сред Адана и Газиантеп “, заяви тя.

„ Епицентърът е на повече от 1000 километра от нашата страна. Не се чака да бъдат усетени трусовете. Както главният е доста едва усетен, по този начин и последващите евентуално няма да бъдат усетени на територията на страната. За момента няма от какво да се тормозим, по отношение на това събитие “, счита геофизикът.

„ Този регион е сеизмичен. Като цяло, територията на Турция е дейна. През последните 10 години обаче, събитие с такава мощ не е записано в този регион “, прецизира Райкова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР