Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви,

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви,
Коментари Харесай

Опасения за ядрена авария - евакуираха град Енергодар близо до АЕЦ Запорожие

Ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси съобщи, че би трябвало да се работи в този момент, с цел да се предотврати опасността от тежка нуклеарна повреда. Поводът е почналата евакуация на цивилното население в района на АЕЦ Запорожие и опасенията от нови боеве към централата.

Руските окупационни сили изтеглят цивилни жители от украински град Енергодар наоколо до „ АЕЦ Запорожие. Освен Енергодар, Русия е наредила евакуация на цивилни от 18 фронтови точки в района. Персоналът на атомната електроцентрала обаче остава на място. На този декор ръководителят на Международната организация за атомна сила изрази угриженост за сигурността на атомната централа.

Рафаел Гроси съобщи, че обстановката в централата в Запорожие " става все по-непредсказуема и евентуално рискова ". Евакуацията се прави преди предстоящата украинска контраатака.

Експертите на МААЕ, които участват в централата, са " получили информация, че е почнала оповестената евакуация на жителите от близкия град Енергодар, където живеят множеството чиновници на централата ". Гроси съобщи, че би трябвало да се работи в този момент, с цел да се предотврати опасността от тежка нуклеарна повреда.

Агенцията и преди е отправяла предизвестия по отношение на сигурността на централата, откакто обстрел аргументи известни вреди на инсталациите и краткотрайни спирания на електрозахранването, без обаче да провокира приключване на радиация. Руските сили окупират огромна част от Запорожка област, само че не и районната столица Запорожие, която се намира на североизток от Енергодар, от другата страна на язовир Днепър.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР