След снежния ад: Как да получим компенсации заради липсата на

...
След снежния ад: Как да получим компенсации заради липсата на
Коментари Харесай

След снежния ад: Как да получим компенсации заради липсата на ток?


След снежния пъкъл: Как да получим обезщетения поради неналичието на ток? Могат ли хората, останали без ток по време на бурята и с развалени уреди да получат обезщетения от енергийните дружества?
.

При над 36 часа без ток, сдруженията дължат по 20 лв. за всеки 12-и час без ток. За да получат хората такова обезщетение обаче има изискване – да няма в действие бедствено състояние
или потвърден форсмажор.
След като в събота снежната стихия връхлита добричкото село Бенковски Димедин Белбер остава без ток 5 дни. Аварията нанася вреди и в хранителния му магазин.

„ Защитата на фризера ми е изгоряла поради токовите удари, когато пробваха мрежата. Сега не знам ”, споделя Димедин Белбер.
Заради разваления фризер
той изхвърля огромна част от стоката в магазина си.

„ Заради тези вреди, които понесохме, би трябвало да бъдем обезщетени. Не знам по какъв начин, само че би трябвало ”, счита Димедин Белбер.
„ В Общите условия на компанията
се показва, че неустойки се дължат в случаите, когато преустановяването на снабдяването с електрическа сила е по виновност на компанията. Това изключва аргументи като естествени бедствия ”, обявиха от EVN Bulgaria.
Според енергодружествата не е належащо
в дадена община да е било оповестено бедствено състояние, за да откажат да изплащат обезщетения.

Позицията на „ Електрохолд ”: „ Никъде в Общите условия не попада определението „ бедствено ” или „ изключително състояние ” като изискване
за съществуването на непреодолима мощ ”.
Омбудсманът обаче не приема това пояснение.

„ Крайно несвоевременно е да се базират на форсмажор, когато регионалният шеф е този, който би трябвало да дефинира обстановката като такава ”, счита Диана Ковачева.
Плащат ни отплата, в случай че 24 часа нямаме ток
Когато има повреда в градските региони и доставчикът на ток не успее в период до 24 часа да възвърне електроснабдяването, дължи еднократна отплата на всяко наранено домакинство – по 30 лв.. Това обясни ръководителят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов във връзка продължаващите проблеми в много селища след зимната стихия отпреди дни. Ако спирането на тока продължи повече от 36 часа, тогава за всеки 12 часа над 36-те се заплащат 20 лв. на клиент – до възстановяването на зареждането.

Но не всички, които в последните дни зъзнаха на мрачно и студено в регионите, наранени от зимното злополучие, ще получат утешителни компенсации. Председателят на КЕВР акцентира, че правилата за обезщетения поради дълго спиране на тока не важат, в случай че повредата е породена от злополучие. Тоест, в случай че в населеното място има форсмажорни условия и бедствието е доказано със заповед на регионалния шеф, „ часовникът се стопира “ – посочените периоди за премахване на повредата не са меродавни.

Така че хората в най-пострадалите селища, които най-дълго останаха без ток в последните дни, няма да бъдат обезщетени и с левче даже, тъй като са жертви на „ форсмажор “ – на естествени стихии.

Изплащането на компенсации е уредено в Общите условия на електроразпределителните предприятия. Пак там е посочено, че при повреда ЕРП-то би трябвало в границите на 2 часа да направи необходимата организация за премахване на повредите. За извънградските региони срокът за реакция е до 4 часа.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР