След смъртта на динозаврите, бозайниците процъфтяват. Без люспестите си връстници

...
След смъртта на динозаврите, бозайниците процъфтяват. Без люспестите си връстници
Коментари Харесай

Кой е най-големият бозайник, ходил някога по Земята

След гибелта на динозаврите, бозайниците процъфтяват. Без люспестите си връстници в близост, техният брой нараства, те се разнообразяват и стават по-големи. Но какъв брой огромни тъкмо?

Знаем, че синият кит е най-големият бозайник в миналото. Той е и най-масивното животно, живяло в миналото - с размери към 30 метра и тегло до 20 тона. Но какво да кажем за бозайниците, които са ходили по Земята?

В момента африканският слон се смята за най-големия жив сухоземен бозайник в света. С дължина седем метра и височина 3.7 метра, тези съществуващи колоси нормално тежат от четири до седем тона и също по този начин имат най-тежкия мозък и нос от всички сухоземни бозайници. Това достижение не е по никакъв начин зле, само че въпреки всичко не може да се мери с различен бозайник, който е обитавал (вече не) Земята.
 Снимка 663319

Тази корона отива на към този момент изчезналия Индрикотерии (Paraceratherium) - солиден безрог носорог с дълъг врат като на жираф. Срещани най-вече в Азия, в Китай, Монголия, Казахстан и Пакистан през епохата от ранния до късния олигоцен (преди 34-23 милиона години), тези колоси са по-големи от най-големия носорог, който имаме през днешния ден - южния бял носорог, който може да доближи 4.2 метра дължина, 1.85 метра дължина и да тежи 3.6 тона.
 Кой предава повече вируси - животните на хората или противоположното
Кой предава повече вируси - животните на хората или противоположното

Според ново изследване

Междувременно се счита, че Paraceratherium е имал обща дължина от 7.4 метра и височина на раменете от 4.8 метра, което го прави най-масивният бозайник, ходил в миналото на Земята. Въз основа на оценки от отчасти реконструиран скелет в Американския музей по естествена история, се счита също, че праисторическият голиат е тежал към 17 тона - съвсем пет пъти повече от съществуващия му другар.
 Снимка 663318

Още през 2021 година в Тибет е открит нов тип липсващ великански носорог, Paraceratherium linxiaense. Датиращи отпреди 26.5 милиона години, вкаменелостите включват изцяло непокътнат череп, както и долна челюст и прешлени от различен субект. " Черепът е бил дълъг повече от метър ", казва пред CNN тогава Ден Тао, водещ създател на проучване, представящо откритията.

Въпреки това царуването на Индрикотерии като най-големите сухоземни бозайници не е несъмнено. Поради непълнотата на откритите вкаменелости не е допустимо да се знае сигурно какъв брой огромни са израснали тези антични носорози. И те са изправени пред яростна конкуренция от други изчезнали титани.
 Снимка 663316

Например някои споделят, че слонът с прави бивни Palaeoloxodon, който е живял преди към 700 000-50 000 години, е бил даже по-голям от Paraceratherium, тежащ до 22 тона. Това обаче се основава единствено на откъс от бедрена кост, тъй че доста учени отхвърлят тази доктрина. Някои оценки, употребяващи по-пълни кости на крака от млади слонове, дефинират тежестта на Palaeoloxodon на по-скромните 13-15 тона.
 Странният метод, по който алпаките вършат секс
Странният метод, по който алпаките вършат секс

Аномалия при бозайниците

Борсъновия мастодонт, който е обитавал елементи от Евразия преди пет до 2.5 милиона години, се счита, че е тежал към 15-16 тона, тъй че също влиза в категорията на нашия голям носорог. Независимо от дебата, никой от тези тежкотоварници не се приближава до най-голямото животно, което в миналото е стъпало по Земята. Това не е бозайник, само че Patagotitan mayorum несъмнено е бил мамут, разпрострян се на дължина 37 метра и тежащ еквивалента на 10 африкански слона.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР