След скандалния случай от Враца на починала жена в спешното

...
След скандалния случай от Враца на починала жена в спешното
Коментари Харесай

Още сигнали за забавена лекарска помощ

След скандалния случай от Враца на умряла жена в незабавното поделение на локалната болница заваляха сигнали за забавена лекарска помощ

Един от тях е на стара жена и нейния наследник за търсенето на помощ в три лечебни заведения, разкрива

През октомври майката на Атанас претърпява тежка контузия и е с раздробена бедрена кост. Близките ѝ търсят помощ в столична болница.

„ Отне повече от 2 - 3 часа, а аз да бъда санитар, да я блъскам по кабинетите, да чакаме опашка “, споделя Овчаров.

Нейният случай не е животозастрашаващ. Затова съгласно стандарта за незабавна помощ е с код жълто – пациентът е с евентуална заплаха за живота, а увреждането може да прогресира. Времето за обзор и терапия е до 30 минути.

На входа на всяко незабавно поделение би трябвало да има триажен екип, който да дефинира до каква степен незабавен е един пациент. Ако той е избран с код алено, това значи, че би трябвало да бъде вкаран в шокова зала до 1 минута.
Триажът се прави от най-малко един незабавен доктор, който е доктор, здравна сестра или парамедик.

„ Ти си в една обстановка, в която, в случай че самичък не се оправиш, няма кой да ти помогне, да форсира нещата “, добавя синът на болната жена и прецизира, че са чакали жестоко към 4 часа.

Въпреки това Атанас е признателен на лекарите, че избавят живота на майка му. Медици обаче признават, че стандартът се съблюдава доста мъчно – няма фрагменти и организация.

След трагичния случай във Враца лекари и пациентски организации упорстват за незабавна промяна в Спешната помощ, с цел да не умират неуместно пациенти.

Днес здравният министър Даниела Сербезова разпореди инспекции във всички незабавни отделения. В страната те са повече от 30.

Медици с дълъг стаж в системата описват, че отделенията са малко. В тях няма триажни зони и нямат задоволително личен състав, с цел да отделят сестра или парамедик, които бързо и съответно да преценяват по какъв начин да оказват помощ на пациента.

На процедура от 5 години няма триажни протоколи по какъв начин малко по малко да се реагира без съдбовни неточности като тази от Враца.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР