След скандала със съмнителни дарения от служители на Nexo за

...
След скандала със съмнителни дарения от служители на Nexo за
Коментари Харесай

След скандала с Nexo: Сметната палата с нови декларации за даренията за предизборната кампания

След абсурда със съмнителни дарения от чиновници на Nexo за „ Демократична България “ Сметната палата разгласява обновени мостри на заявления за генезис на дарени/предоставени средства за финансиране на предизборната акция.

От одитното ведомство оповестяват, че са одобрени нови мостри на заявления за:

– произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надвиши една минимална работна заплата (съгласно член 169, алинея 1 от Изборния кодекс);

– произхода на средствата, предоставени от претендент или член на предприемчив комитет, когато общият размер на средствата надвиши една минимална работна заплата (съгласно член 169, алинея 2 от Изборния кодекс).
В тях се съдържат подробни инструкции и условия за попълването на произхода на средствата, като:
– При изтъкване на контракти (включително контракти за дарение), фактури или други документи се показват техният тип, номер (ако е приложимо), дата на подписване или сключване, както и данни за лицата, с които е подписан договорът или които са подписали или издали документите.

– При изтъкване на завещание се показват година на придобиване и данни за наследодателя или наследодателите, при изтъкване на спестявания – интервалът, в който са насъбрани спестяванията, както и данни за източника, а при изтъкване на приходи от комерсиална или трудова активност, както и различен общоформулиран източник – интервалът, в който са генерирани приходите, както и данни за работодателя или контрагентите.

– При изтъкване на дял се показват данни за юридическо лице или друго правно образувание – неговото название, ЕИК/БУЛСТАТ, а в случай че същото е записано в друга страна – наименованието, регистрационният номер или различен идентификационен номер, под който същото е вписано в съответния указател на другата страна и решение  и неговата дата на способния орган за разпределение на дивидента, дата на регистриране на решението в Търговския указател.
Образците на заявления са оповестени на интернет страницата на Сметната палата в раздел „ Контрол-избори “.
Можете да ги видите 

Припомняме, че при започване на годината стана ясно, че 15 чиновници на разследваната у нас и в Съединени американски щати за машинация на инвеститори, пране на пари и заобикаляне на глобите против Русия криптобанка Nexo са дарили пред 2021 и 2022 година донори на „ Демократична България “ с съмнително идентични и немалки суми, като вписали в графата генезис на средствата – заплата.
Данни на Национална агенция за приходите, изтекли от краткотрайната парламентарна комисия за абсурда, демонстрираха, че заплатите на тези чиновници са били повишавани, за разлика от на сътрудниците им.
В края на 48-ото Народно заседание беше гласувано да бъде заменен ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

Мнозинството за решението беше образувано от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък ”. Мотивите им бяха, че е с изминал мандат, а също и че не е изпълнявал надзор върху финансирането на политическите партии.

Източник: Труд
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР