След скандала с вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев,

...
След скандала с вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев,
Коментари Харесай

Цацаров прати полицаи в 746 къщи за гости

След абсурда с към този момент някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, който е разследван заради кокетно имение до Сандански, издигнато с еврофондове, основният прокурор Сотир Цацаров разпореди огромна инспекция на всички къщи за посетители, вдигнати с европари от 2011 година до момента.

Държавното обвиняване ще отиде " на посетители " в 746 къщи, за които е било обезпечено европейско финансиране от Държавен фонд " Земеделие " на обща стойност 202 млн. лв.. Това заяви пред публицисти представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. Прокуратурата ще изисква документи за категоризация на обектите, които всекидневно били една или две звезди, ще преглежда регистъра за броя на настаняваните туристи, разрешителните за градеж и какъв брой налози са били платени от активността на всяка къща. „ Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се реализира каквато и да е туристическа активност, въпреки че бизнес проектите, които са послужили за разпределяне на европейското финансиране, са показали това като съществена активност “, каза Арнаудова. Тя посочи, че „ за част от къщите за посетители бенефициентите са били изрядни по документи търговци, само че действително, откакто изтече 5-годишен мониторингов период, къщите остават за прилагане на бенефициентите “.

Румяна Арнаудова изясни още, че някои от къщите за посетители, които ще бъдат тествани, се намират в региони, където има процъфтяващ туризъм, какъвто е Черноморието, а по изискванията на програмата това не би трябвало да е по този начин. На въпрос как държавното обвиняване може да откри кой е действителният притежател на парцела, откакто постоянно се употребяват подставени лица, Арнаудова избра да резервира нелегалност, защото, в случай че разкрие процеса пред медиите, ще бъдат предизвестени нарушителите и те могат да покрият следите си.

Говорителят на основния прокурор разяснява и следствието против Александър Манолев. Според следствие на уеб страниците " Биволъ " и " Благоевград нюз "  бившият зам.-министър използва къщата за гости като частна вила. За парцела са били отпуснати 380 хиляди лева по европроект, а заплащането е било утвърдено от Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) през декември 2015 година, когато Манолев е бил зам.-министър на туризма. Имотът в никакъв случай не е функционирал като фамилен хотел за развиване на селски туризъм, се споделя още в следствието.

Румяна Арнаудова съобщи, че при претърсването на къщата е открито, че тя е била почистена авансово. " Дори липсваха дисковете от видеонаблюдението ", добави тя. Имението било празно и заключено, само че полицията е успяла да влезе, тъй като предния ден някой оставил ключ в община Сандански с напътствието " апелирам, не разбивайте ". Служителите в общинската администрация обаче не помнели кой е мистериозният човек. В хода на следствието е бил разпитан и Александър Манолев. Очаква се развитие по случая да има в четвъртък.

 

Активност

Освен къщите за гости прокуратурата ще ревизира и закупените с европари моторни транспортни средства, които се използват за неземеделски цели. Купувани са леки коли, най-вече джипове, яхти и АТВ-та. Предназначението им било да разхождат туристите в планината и морето.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР