След Сирни Заговезни българската църква отбелязва църковния празник Тодоровден. Денят

...
След Сирни Заговезни българската църква отбелязва църковния празник Тодоровден. Денят
Коментари Харесай

Трапезата на Тодоровден или Конски Великден!

След Сирни Заговезни българската черква отбелязва църковния празник Тодоровден. Денят е отдаден на Свети Теодор Тирон и се празнува в първата събота след Заговезни. Този празник се назовава още Конски Великден!

Традицията на Тодоровден повелява да се организират конни надбягвания, известни още като (кушии), които и до през днешния ден минават шумно и радостно в доста елементи от България. Българите имат вяра, че на този ден Свети Тодор облича девет кожуха, яхва бял кон и отива при Господ да моли да пристигна лятото.

Празникът сплотява вярата за здраве, благополучие, положително бъдеще на младите.

Народното вярване гласи, че в този ден Свети Тодор обхожда полето със своя кон да ревизира по какъв начин порастват посевите. Щом пристигнел в Царството Господне, Свети Тодор забивал копие в земята, на него връзвал коня си. Когато от земята се вдигнела пара, чак тогава неговото предпочитание се изпълнявало.

 Варена Царевица за Тодоровден

Народът свързва празника с вярата за изобилие и Тодоровден се тачи от млади и остарели. Щом Слънцето се покаже, стопанката на къщата замесвала ритуален самун с формата на подкова, декориран с орехови ядки или варена царевица. Намазва се с мед и се раздава на околните.

Преди това се ревизира от свекървата дали е добре изпечен и чак тогава се начупва. Така се сближавали свекърва и снаха и старите приемали младата младоженка. От хляба се слага и в яслите на конете да са здрави и да имат богато поколение.

Хлябът е прочут още с името копито, конче или просто Свети Тодор. На този ден конете се сресват празнично, а в гривите им момите вплитат сини мъниста срещу уроки или връзват червени конци, да ги пазят от неприятни очи. Най-голямо внимание се отделя на конската опашка. Първо се сресва, след това се сплита и се украсява богато.

Неделята преди този празник се назовава Тодорова неделя. Всеки ден до празника момите поставяли под възглавницата си три скилидки чесън и три зърна царевица. По сънищата си можели да гадаят за своето бъдеще - по кое време и за кого ще се омъжат. Миели косите си с вода, в която има сламки от яслите, с цел да имат и те здрави и лъскави коси, като конски гриви.

 Гъбена супа за Тодоровден Снимка: Сергей Анчев

Бабите за пръв път подстригвали децата след зимата. Затова на някой места се споделя остриган като магаре през март.

Кушиите се провеждали на необятна поляна - там се събирало цялото село да гледа по какъв начин печели най-бързият кон. Награда била торба с овес и венец на главата. Стопанинът правел почитна обиколка из селото, а след това давал изобилна почерпка в своя дом.

Празникът завършвал с хора.

Трапезата на Тодоровден е формирана наложително от питка за Тодоровден - ритуален самун подкова.

Рецептите за Тодоворден включват още леща, картофи, гъбена супа и варена царевица.

Честито на всички празнуващи!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР