След сигнал от неправителствена организация Комисията за защита на конкуренцията

...
След сигнал от неправителствена организация Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Комисията за конкуренция започва производство срещу пет компании за кисело мляко

След сигнал от неправителствена организация Комисията за защита на конкуренцията стартира произвеждане против пет компании за преправка на мляко - " ОМК ", Димитър Маджаров-2 ", " Полидей-2 ", " Комлектстрой " и " Ел Би Булгарикум ".

излиза наяве от уеб страницата на регулатора. Целта на инспекцията е да откри дали тези компании вероятно са направили дейности в несъгласие с добросъвестната комерсиална процедура, които повреждат или могат да увредят ползите на съперниците в бранша.

В сигнала си до антимонополното ведомство Конфедерацията за отбрана от дискриминация твърди, че след направена инспекция от Българската организация по сигурност на храните се открива, че производители на кисело мляко популяризират на пазара " българско кисело мляко " с обозначение " БДС ", само че в полипропиленови, а не в полистиренови кофички, както изисква стандартът за произвеждане.

От Конфедерацията показват, че това подвежда потребителите, а също така млякото се продава на по-висока цена поради означението, че е по БДС, само че в това време качеството и съставът не подхождат на това. Обяснява се, че опаковката от полипропилен е с по-ниска себестойност в сравнение с тази от полистирен, включен в БДС.

Антимонополната комисия е пискала информация от Българския институт по стандартизация и от организацията по храните. Позицията на института е, че производителите на българско кисело мляко по БДС могат да употребяват единствено полистиренови кофички. От организацията по сигурност на храните са дали информация и доказателства, съгласно които през май 2017 година инспектори са направили инспекции на 31 млекопреработвателни предприятия, произвеждащи българско кисело мляко по БДС като при пет от тях - " ОМК ", " Димитър Маджаров-2 ", " Полидей-2 ", " Комлектстрой " и " Ел Би Булгарикум ", е открито потребление на опаковки от полипропилен.

На това съображение Комисията преценя, че има основателни подозрения за нарушаване на Закона за защита на конкуренцията в частта за възбрана на нелоялната конкуренция.

През юни " ОМК " (марка " Верея " ), " Димитър Маджаров-2 " и " Полидей " (марка " Домлян " ) желаеха смяна в стандарта за българското кисело мляко (БДС) в частта му за опаковките с искане да се позволи опаковките да са " от материали, предопределени за контакт с храни, според условията на европейските и националните нормативни актове ", напомня " Капитал ".

В момента БДС позволява единствено три типа опаковки - от стъкло, керамика или полистирен. Според трите сдружения това е ограничаващо, а и технологиите са се развили задоволително, с цел да не разрешават опаковката да въздейства на храната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР