След щедрата солидарност започва да се появява умора и да

...
След щедрата солидарност започва да се появява умора и да
Коментари Харесай

Украинските бежанци в Полша: Добре дошли! Ами сега?

След великодушната взаимност стартира да се появява отмалялост и да се прокрадват въпроси по какъв начин наличието на украинците трансформира Полша. Държавата се пробва да затегне режима на приемане на помощи и да подтиква новодошлите да бъдат по-самостоятелни. Политиката на поддръжка се насочва към подкрепяне на място в Украйна, с цел да не се стига до нов мощен бежански поток.
Подарявам пералня, от която към този момент нямам потребност. Може да я вземе всеки, който желае, " единствено да не е украинец ". Подобни изявления във Фейсбук от хора в полския град Лодз, приютил над 110 000 украински бежанци, бягащи от войната в родината си, може и да не са представителни за преобладаващите настройки в Полша. Но въпреки всичко демонстрират, че след първичната изумителна вълна от взаимност и доброжелателност в Полша в този момент с проточването на войната и с осъзнаването, че няма изгледи скоро украинците да се завърнат вкъщи, стартира да се прокрадва отмалялост и да се обрисуват провокации.

Променя се и тактиката към към този момент пристигналите в Полша украинци и към тези, които още са в родината си. От март влиза в действие нов закон, признат в края на предходната година, който цели да затегне режима на приемане на помощи и да подтиква новодошлите да бъдат по-самостоятелни. В същото време политиката на поддръжка се насочва към подкрепяне на място в Украйна, с цел да не се стига до нов мощен бежански поток.
Реклама Елате ни на посетители
" Няколко пъти съм се възхищавал на полското общество, което в рецесия работи като един и приказва с един глас. В Полша по тематиката за войната на Русия в Украйна няма полемики какви други възможности съществуват, никой не може да вкарва провокации с " различна позиция ". Има цялостна социална готовност. Посрещането на бежанската вълна беше феномен - когато се видя, че страната не се оправя, хората поеха ", споделя пред " Капитал " доктор Спасимир Домарадски, учител във Факултета по политология и интернационалните връзки на Варшавския университет.

Но в случай че отдадеността на полското гражданско общество е невиждана, същото важи и за мащаба на протичащото се . Както отбелязва в свое изявление Ян Егеланд, общоприет секретар на Норвежкия съвет за бежанците: " Това не е като никоя друга война, като никоя друга бежанска рецесия в актуалната история, защото се случва на място, където е извънредно студено и където в този момент има 14 млн. души, разселени поради принуждение. " От тях над 8 млн. са потърсили леговище в Европа. И въпреки опасенията за нов огромен прилив поради зимата и неналичието на ток и отопление в Украйна след методичните съветски офанзиви, целящи заличаване на инфраструктурата, към този момент да не се сбъдват, грижата за към този момент пристигналите е задоволително предизвикателство.

В Полша, която е приютила най-вече бягащи от войната украинци, по публични данни над 1.5 млн. души от нападнатата страна са се записали като търсещи краткотрайно леговище. След като поляците отвориха домовете си за тях, без да чакат помощ от страната, по-късно и страната се включи и обилно даде на украинците право да работят, да имат цялостен достъп до здравната и обществената система наедно с полските жители, да запишат децата си в учебни заведения и детски градини. Например украинските майки също имат право да получават помощ от 500 злоти (107 евро) месечно за дете.

За положителното посрещане оказва помощ съществуването на огромна украинска диаспора (още преди войната в Полша живеят 1.7 млн. украинци, добре интегрирани в икономиката), по този начин и отношението на поляците към украинците като към братска нация със подобен език и просвета. Помага и чувството за Русия като общ зложелател - както споделя Спасимир Домарадски, " никой в Полша не слага под подозрение, че Украйна не се бори единствено за себе си, а за целия западен свят " . Полша се усеща застрашена от протичащото се в Украйна и е подготвена да заплати висока цена за сигурността си. Според скорошно социологическо изследване над 80% от поляците поддържат приемането на бежанци.
Реклама Тук, с цел да останат
В последните месеци обаче на фона на повишаващите се цени на всичко стартира да се промъква осъзнаването, че доста от украинците ще останат за дълго. Без явен небосвод за завършек на войната и с все по-осезаеми стопански резултати от нея, известна отмалялост е неизбежна. Хуманитарните организации приказват за отлив на доброволци и средства. Дори и доста поляци към момента да желаят да оказват помощ, им е по-трудно да го вършат, защото с наближаваща 20% инфлация просто нямат запас за това.

В същото време полската страна, която до края на предходната година е дала над 7 милиарда евро (под една десета от които идват от ЕС) за заслон, здравни и други услуги за украинските бежанци, се пробва да направи преход от краткотрайна помощ към дълготрайна поддръжка. И посоката е украинците да бъдат подтиквани да са допустимо най-самостоятелни. " Първата значима смяна в новия закон, която влиза в действие от началото на март, визира разноските по настаняването ", изяснява пред " Капитал " Бартош Гродецки, зам.-министър на вътрешните работи. Тези, които обитават в центрове за групово настаняване повече от 120 дни, би трябвало да стартират да покриват 50% от разноските за престой и храна, само че не повече от 40 злоти (8-9 евро) на ден; в случай че са там над 180 дни, би трябвало да покрият 75%, само че не повече от 65 злоти. Втората основна оригиналност е стягане на режима на приемане на заплащания. За тази цел ще бъдат засичани данните от граничните управляващи и обществените организации, с цел да е несъмнено, че украинците, които получават помощи по банков път, в действителност са в Полша, а не са излезли от страната.

Друга значима смяна е усилване на поддръжката за украинците, които не са напуснали страната си. " Колкото повече им оказваме помощ там, на място, на толкоз по-малко от тях ще им се постанова да минават границата. Приоритет в този момент е да оказваме помощ допустимо най-вече в самата Украйна ", показва пред " Капитал " Михал Кучмиеровски, ръководител на държавната Агенция за стратегически запас. Оглавяваната от него конструкция се трансформира в незаместим координатор и снабдител на филантропична помощ и дарения от Полша и други страни за Украйна, в това число на течни горива и генератори. Агенцията е построила и модулни къщи в Украйна за над 10 000 души, както и 12 поликлиники.

Благотворителните организации също пренасочват запаси на място в Украйна. " Най-новата ни стратегия " От семейство за семейство " обгръща 620 фамилии във и към Киев, които получават финансова помощ от полски фамилии ", споделя пред " Капитал " Малгожата Ярош-Яршевска, зам.-директор на " Каритас " в Полша. Местна организация в Украйна избира най-нуждаещите се фамилии, като месечната поддръжка за 4-членно домакинство е 1300 злоти (278 евро).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР