След широкия отзвук на случая с тежката строителна техника в

...
След широкия отзвук на случая с тежката строителна техника в
Коментари Харесай

Ново безумие! Тежка строителна техника копае във високата част на Стара планина


След необятния отзив на случая с тежката строителна техника в региона на Седемте рилски езера, нов мотив за публично неодобрение се появи в Национален парк „ Централен Балкан “ (НПЦБ). От няколко дни в обществените мрежи циркулира фотография, споделяна от десетки консуматори, на която се вижда по какъв начин жълт екскаватор копае във високата част на Стара планина, съобщи БГНЕС.

Става въпрос за сектор от планината сред местността Беклемето и хижа „ Дерменка “.

„ Такава перверзия може да измисли единствено човек, който вместо душа има дупка, направена от проказата на алчността “, декларира консуматор с име Крум Аспарухов под една от фотосите, чийто коментар е един от многото сериозни по тематиката.

По-късно през днешния ден от дирекцията на парка излязоха и с публична позиция, в която оповестяват, че става въпрос за предоставен ремонт на към този момент действителен път от Беклемето до хижата.

„ Рехабилитационните действия се правят в границите на Договор по план „ Възстановяване и запазване на естествените местообитания и типове в Национален парк „ Централен Балкан ”, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “, показват още от администрацията на парка.

От там твърдят, че строително-монтажните действия се осъществят въз основата на направен механически план, а пътят е включен в категорията „ пътища със свободен достъп “ – т.е. посетителите могат да минават с коли по него, без да е належащо координиране от страна на парковата администрация.

„ Посетителите в НПЦБ употребяват пътя, с цел да доближат до подслон „ Орлово гнездо “ и х. „ Дерменка “. От друга страна оборудването се употребява от ползватели на естествени запаси в тази част на НПЦБ – събиране на лечебни растения, горски плодове, паша на домашни животни. Поради сериозното натоварване на пътя се следи изравяне на пътното трасе. По тази причина, част от посетителите, за превъзмогване на разрушените сектори от пътя, излизат отвън трасето му “, показват още в позицията си от администрацията на парка.

Според тях посоченото нерегламентирано придвижване на коли отвън пътното трасе води до ускорена ерозия, а договорът цели само рехабилитацията му, както и слагането на уреди за ограничение на излизането отвън пътя. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР