След серия проверки по черноморските курорти през лятото туристическият министър

...
След серия проверки по черноморските курорти през лятото туристическият министър
Коментари Харесай

Контролът в туризма минава към ресорното министерство

След серия инспекции по черноморските курорти през лятото туристическият министър Николина Ангелкова към този момент желае ведомството да разшири контролните си функционалности в бранша

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Ако предлаганите промени бъдат утвърдени от Народното събрание, туристическото министерство ще изземе доста от функционалностите на Комисията за отбрана на потребителите в бранша. Още по тематиката
Ангелкова и Министерският съвет нямат информация, че плажовете се държат от мутри

Твърдението, че Маргините, Маджо и Радо Слънцето са концесионери било по персонална информация на Валери Симеонов
5 сеп 2017
Не ви желаеме парите

Барселона, Венеция и Дубровник се подвигнаха на протест против туристите, други европейски градове ги следват
1 сеп 2017
Концесионната такса за плажовете ще е обвързана с характерностите им

Туристическото министерство предлага морските линии да се обособят в четири групи
29 авг 2017
Туристическото министерство обмисля концесии на 11 плажа в огромни курорти

Фирмата " Инженерингсервиз - София " ще прави разбор на линиите
15 авг 2017 След серията от инспекции по плажовете и черноморските курорти през цялото лято туристическото министерство се готви да разшири доста контролните си функционалности. С нови промени, предлагани в Закона за туризма, се възнамерява основаване на особено звено за надзор, което ще има разнообразни пълномощия, в това число и оферти за затваряне на обекти и лишаване на звезди от категоризацията, оповестява " Дневник ". Част от тези функционалности сега се извършват от Комисията за отбрана на потребителите.

Концентриран надзор

Идеите за усилване на контрола в туристическото министерство, което беше отделено като ведомство за първи път в предходния мандат на ГЕРБ, са стартирани от няколко години, а първата крачка беше направена преди две години, когато ведомството получи надзора на договорите за наем и концесии на плажове, който преди този момент се осъществяваше от районното министерство.

Сега, с промени в Закона за туризма, които ведомството е разгласило за публично разискване, се възнамерява основаването на особено контролно звено. То ще има пълномощия, свързани с контрол върху туроператорите, туристическите сътрудници, категоризираните хотели и заведения, сертифицираните обекти в бранша на СПА и медицинския туризъм, туристически услуги като екскурзоводи, планински водачи и ски учители, притежателите на ски инфраструктура в зимните курорти. Инспекторите във въпросното звено ще имат право да сформират актове, както и да оферират налагането на други ограничения при по-сериозни нарушавания - да вземем за пример краткотрайно затваряне на обект, намаление на категоризацията на хотели и заведения и други

Всъщност, в случай че предлаганите промени бъдат утвърдени дефинитивно от Народното събрание, туристическото министерство ще изземе доста от функционалностите на Комисията за отбрана на потребителите, които са свързани с туристическия бранш. В момента да вземем за пример комисията следи категоризацията на обектите, като понижаването им става с предложение от нея до министъра на туризма. При актуалните промени този надзор се трансферира, а Комисията за отбрана на потребителите ще следи само дали туроператорите и туристическите сътрудници обезпечават подобаващи условия за пътешестване на хората със специфични физически потребности. Така контролът в бранша ще мине под шапката на министерството на Николина Ангелкова. Като при потребност чиновниците на звеното ще работят взаимно с данъчната администрация, Министерство на вътрешните работи или Комисията за отбрана на потребителите.

Евроизисквания

В плана се вкарват и някои наставления на Европейския съюз, които се отнасят до активността на екскурзоводите, туроператорите, планинските водачи. Отпада условието някои документи от бизнеса да се дават на книжен притежател. Това се отнася за Организация за ръководство на туристически регион, за сдруженията в процедурата по регистриране в Националния туристически указател, а също и при регистриране в Регистъра на туроператорите и туристическите сътрудници.

Предвиждат се облекчения и при категоризацията тук-там за настаняване и заведения за хранене и развлечения, при сертификацията на СПА центровете, както и промени за екскурзоводи, планински водачи и ски учители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР