След седмици на удари с украински дронове на руска територия

...
След седмици на удари с украински дронове на руска територия
Коментари Харесай

FT: Взривяването на язовирната стена дава на Русия ново оръжие във войната в Украйна

След седмици на удари с украински дронове на съветска територия и трансгранични набези, въведения към дълго чаканата контраатака, която в този момент набира скорост, е ред на Русия да отвлече вниманието и да дестабилизира своя зложелател. Разрушаването на язовир Каховка над река Днепър е доста повече от психическа игра. Това написа Financial Times.

Това ще има дълготрайни филантропични и екологични последствия и военни последствия. Русия, която управлява региона, отхвърли отговорността и упрекна украинския " бойкот “ за гърмежа на язовира. Тези изказвания са неправдоподобни. Киев нямаше какво да завоюва от пагубно наводняване. Възможно е структурата, развалена при предходни удари, да е поддала. Руските окупационни управляващи са разрешили водата в резервоара да се увеличи до извънредно високи равнища, което би го направило случай на незаконна немарливост.

Но времето на произшествието наподобява прекомерно инцидентно за Кремъл, идвайки ден откакто украинските сили ускоряват офанзивите си против голям брой цели по фронтовата линия по-далеч на изток. Това наподобява като начало на същинското контранастъпление, макар че Киев отхвърля да го назова по този начин. И Москва преди този момент сподели желанието си да употребява наводненията като оръжие.

Руските сили са сложили експлозиви на язовира предходната есен, откакто украинската войска освободи десния бряг на реката. Те нападнаха други водноелектрически централи в опита си да унищожат сериозната инфраструктура на Украйна.

А предишния септември те изстреляха осем крилати ракети по язовир над близката река Ингулец, отприщи наводнения и възпрепятствайки напредването на украинските войски в региона. Украински публични лица упрекнаха съветските сили, които управляват региона, че са минирали генераторната зала на язовира и са я взривили. Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Олексий Данилов твърди, че има " доказана информация “ за виновната съветска част.

Киев декларира, че язовирът Каховка може да е бил опустошен, с цел да спре войските му да употребяват островите на реката, освободени по-рано, като предмостия за амфибийно нахлуване в окупираната провинция Херсон. Нямаше възможност това да е маршрутът за широкомащабна украинска контраатака. Но това може да стесни опциите на Киев за по-малки офанзиви в южната част на страната в поддръжка на по-голям напън другаде. Това може също по този начин да разреши на Русия да преразположи войски в други по-уязвими елементи от своята отбранителна линия.

Междувременно украинските управляващи би трябвало да се борят с филантропична злополука, която неизбежно ще отклони вниманието на държавното управление от неговата сериозна лятна контраатака. Теоретично, неналичието на вода в резервоара нагоре по течението на язовира заплашва водоснабдяването на Запорожката атомна електроцентрала. Но защото неговите шест реактора са затворени и се нуждаят от по-малко вода за изстудяване, езерцето на оборудването би трябвало да е задоволително. Все отново някакъв нуклеарен случай в Запорожие като оръжие за война в този момент наподобява по-малко неистински, в сравнение с в миналото.

Спукването на язовирната стена се вписва в изравнената със земята тактика на Москва за заличаване на жизненоважната инфраструктура на Украйна, утежняване на нейната стопанска система и изтощение, а по-късно изселване на локалното население. Съоръжението насочва вода за напояване към другояче сухите аграрни земи в южна централна Украйна, съществена зона за произвеждане на зърно. Той също по този начин обезпечава питейна вода за огромните градове, в това число Криви Рог, както и за окупирания от Русия Крим посредством канал.

Москва ще би трябвало да се бори с различни източници на доставки за полуострова. Но за момента Кремъл наподобява по-зает с осуетяването на военния прогрес на Украйна, където и както може. Разрушаването на язовира Каховка изпраща известие, че Москва към момента е в положение да ескалира войната си. Въпросът е до каква степен е подготвен да стигне. Тя желае Украйна и нейните западни съдружници да повярват, че има голям брой благоприятни условия.

Преводът е на " Фокус "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР