След Съвета за тристранно сътрудничество и плановете за бюджета –

...
След Съвета за тристранно сътрудничество и плановете за бюджета –
Коментари Харесай

Работодател: Ние сме богата държава, въпросът е това богатство как се разпределя

След Съвета за тристранно съдействие и проектите за бюджета – за какво бизнесът и синдикатите са на разнообразни позиции? Темата разясниха в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия Димитър Манолов от КТ " Подкрепа " и Добри Митрев от Българската стопанска камара.

Според Манолов приходите биха могли да бъдат индексирани даже и да няма нов бюджет, само че въпросът е на какви равнища.

Въпросът не е толкоз финансов, колкото социално-психологически и хората да бъдат успокоени, само че с тази мярка това не може да стане. Това безпокойствие може да се види на всички места. Трябва да се покачат и минималната работна заплата, и всички приходи по отношение на инфлацията. Това обедняване би трябвало да бъде спряно. Би трябвало да ги има тези средства в бюджета и да се преструктурират разноски, само че тези средства би трябвало да бъдат обезпечени, разяснява Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ".

По отношение на приходите Митрев уточни, че не би трябвало да се вглеждаме в държавния бюджет.

Имаме голяма опция това да стане посредством средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност, средствата по европейските стратегии, със обществения фонд, само че тези средства би трябвало се разходват рационално и дейно. Работодателите не са щастливи, тъй като и настоящето предложение надалеч не е положителното предложение за България. Всъщност нямаме план на нов бюджет, ние имаме план на закон, с който се удължават избрани разпореждания от Закона за държавния бюджет за 2022 година, Закона за ДОО и бюджета на НЗОК. Проблемът е в заложените първоначално и в средата на тази година мини в бюджета. Тогава предупреждавахме, че прогнозите са прекомерно оптимистични, изясни Добри Митрев, ръководител на УС на Българската стопанска камара.

Митрев добави, че несъмнено приходите би трябвало да порастват на всички, само че при един натурален развой.

Трябва да се увеличи квалификацията, тъй като ние сме богати, само че това благосъстояние би трябвало да се разпределя за всички. Трябва да се основат условия предприятията да могат да заплащат тези хонорари. Приходната част на бюджета би трябвало да се усилва, с цел да може страната да заплаща тези обществени разноски, счита Митрев.

Синдикатите пък са подготвени и да провеждат митинги по отношение на обществените разноски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР