След съдиите и следователитеУтре изслушват кандидатите, на 9 юли е

...
След съдиите и следователитеУтре изслушват кандидатите, на 9 юли е
Коментари Харесай

Започва изборът на прокурори за ВСС

След съдиите и следователите
Утре изслушват претендентите, на 9 юли е гласуването

Кандидатите са осем

Изборът на новите прокурори за Висшия правосъден съвет започва на следващия ден. Общото заседание на прокурорите е свикано за 2 и 9 юли, като в първата събота ще бъдат изслушани претендентите, а през идната ще се организира гласуването. Обвинителите избират четирима свои представители във Висш съдебен съвет, а претендентите са осем.

Съдиите и следователите към този момент избраха своите представители в идващия състав на Висш съдебен съвет.

Според Закона за правосъдната власт (ЗСВ) изборът се счита за постоянен, в случай че са дали своят вот повече от половината от прокурорите, включени в изборния лист. Според данните от уеб страницата на Висш съдебен съвет сега те са 1516. Това значи, че на 9 юли би трябвало да гласоподават най-малко 759 души, с цел да има постоянен избор. Ако изборът не се случи в неделя - 10 юли, би трябвало да има нов избор. За да е постоянен той би трябвало да са дали своят вот най-малко 33% от имащите право на глас, т. е. 500 магистрати.

За определени се считат претендентите, получили повече от половината от действителните гласове. Ако няма такива, при вота на идващия ден за определен ще се считат тези, получили най-вече гласове.

Кандидатите са Красимира Филипова, зам.-главен прокурор, окръжният прокурор на Плевен и ръководител на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов, апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, зам.-окръжният прокурор на Ямбол Димитринка Шкодрова-Георгиева, апелативният прокурор от Пловдив Добринка Калчева, Николай Любенов от Върховна касационна прокуратура, Пламен Петков от Софийска районна прокуратура и европейския делегиран прокурор Станислав Стойков.

В концепциите си осемте претенденти са са подчертали в концепциите си на кариерното развиване, командироването, натовареността и възнагражденията. За бавните състезания и атестационни процедури някои от претендентите за членове на Висш съдебен съвет от квотата на прокурорите оферират по-активно присъединяване на административните ръководители, други са на мнение, че би трябвало да има периоди за провеждането им, трети желаят връщането на събеседването, четвърти - децентрализация на състезанията. Разликата сред между възнагражденията на най-ниското и най-високото равнище в прокуратурата също е залегнала в концепциите на претендентите. Някои оферират да има съществена заплата, която да се добавя от парите за сан, а други са на мнение, че растежът би трябвало да се обвърже с инфлацията. Почти всички желаят да отпадне ограничаването за в допълнение заплащане за трудов стаж.

Кандидатите натъртват и на въпроса за избора на административни ръководители. Според някои концепциите на претендентите са изцяло ненужни, тъй като качествата могат да се преценят в границите на чуването. Предлага се и общото заседание на прокурорите да издига претенденти за шефове. Има и любопитни хрумвания, като да вземем за пример да се назначи представител на Висш съдебен съвет, който да си чати с публицисти, както и магистратите сами да си дават оценка за работата в атестационна процедура.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР