След редуцирането се очаква бюджетът за Общата селскостопанска политика да

...
След редуцирането се очаква бюджетът за Общата селскостопанска политика да
Коментари Харесай

Какъв ще е бюджетът за европейската селскостопанска политика след 2020-а?

След редуцирането се чака бюджетът за Общата селскостопанска политика да бъде 365 милиарда евро, от които 286 милиарда евро по първи дирек - за директни заплащания. За втория дирек средствата са 78,8 милиарда евро - за развиване на селските региони. Това съобщи пред депутатите в Народното събрание министърът на земеделието Румен Порожанов .
 
Порожанов даде уточнения пред депутатите по отношение на общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2020 година
 
" Европейската комисия планува понижения от 5% на общия бюджет . Същото е и понижението на бюджета за кохезионна политика . За това, че бюджетът беше понижен единствено с 5%, Европейска комисия направи доста сериозен пакет в приходната част. Първи и главен доход са вноските от страните членки. Вноската в този момент е 11,4% за всяка една страна ", обясни министър Порожанов
 
Той добави, че се регистрират понижения на директните заплащания с 0,7%, като се изключи Прибалтийските страни, където има нарастване с 4%, а повода за това е са сериозно ниските равнища на директни заплащания до този миг.
 
" В края на седмицата се чака да се показват законодателните оферти по Общата селскостопанска политика . Работихме интензивно с Европейската комисия да предоставим заключенията си. Няма основни разлики в позициите на Европейския парламент и страните членки каква да бъде структурата и целите в политиката . Оптимисти сме, че предлаганото законодателство, ще бъде утвърдено от всички страни членки ", добави земеделският министър.-->
 
 БГНЕС

Според него общата селскостопанска политика на Съюза би трябвало да продължи да бъде мощна и съответно финансирана , тъй като земеделието е главен бранш на стопанската система.
 
Становище в дебата взе и ръководителят на Комисията по земеделие Десислава Танева , която увери, че българският земеделец може да разчита на опазване на равнищата на поддръжка . Според нея обвързаната поддръжка е един от най-важните детайли на земеделието, а след договарянията на държавното управление тя ще се резервира. " Можем да отчетем извънредно сполучливо Председателство в региона на земеделието и да поздравим министъра за това ", счита Десислава Танева.
 
 БГНЕС

От Българска социалистическа партия пък приканиха за страната ни през идващите години да има по ясна визия за опазване на ползите на земеделските стопани . " Важна е стратегическата рамка. Това е извънредно значим документ, който би трябвало да бъде осъществен, показан и предпазен, с цел да може да се види визията за развиването на земеделието ", съобщи националният представител Светла Бъчварова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР