След разследванията възможността частни структури да работят под наем в

...
След разследванията възможността частни структури да работят под наем в
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва седем болници за безстопанственост

След следствията опцията частни структури да работят чартърен в държавни лечебни заведения понижават.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Премиерът сдобри лекарите, здравния министър и касата за рамковия контракт

Бойко Борисов персонално убедил колебаещите се представители на страната да подпишат съглашението без актуализация на бюджета на здравния фонд
28 фев 2018
Премиерът ще реши дали да се договорят лекарите и здравната каса

Държавата се колебае до последно дали да подпише нарастване на прегледи и клинични пътеки поради предстоящите дефицити в здравната каса
27 фев 2018 Частната кардиологична болница " Медика кор " подписва контракт с университетското здравно заведение в Русе и с многопрофилната болница във Враца да употребява чартърен пространствата им и да построи там кардиологични клиники. Такива отделения до преди осем години не е имало на територията и на двата града. С днешна дата обаче, отделението във Враца е затворено, а това в Русе – изнесено в различен медицински център. Причината - страната счита, че частната конструкция източва парите на държавната.

В петък прокуратурата разгласи, че стартира следствие за занемареност против шефовете на седем клиники, измежду които и " Пирогов ". Подозренията са, че става въпрос за т.нар. скица на " болница в болница ", които са в ущърб на държавната конструкция. Разследват се шефовете на клиниките в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали, Ловеч и " Пирогов ". Директорът на районната здравна каса в Ловеч пък е в ареста поради това, че е сключил контракт с частна болница на територията на държавна.
Обикновено такива следствия се употребяват като мотив за промяна на мениджъри на лечебни заведения, чийто принципал е здравното министерство. Ресорният министър Кирил Ананиев разгласи, че към този момент шефовете няма да бъдат заменени.

Какво съставляват договорите

В края на предходната седмица завесата на съдействието повдигна доктор Кирил Панайотов, притежател на кардиологичната верига " Медика кор ", представен от локалните медии. Преди осем години той подписва контракт с врачанската държавна болница с идеа да разкрие в неизползваните й пространства клиника по инвазивна кардиология. Дотогава в региона няма такава клиника, по тази причина при положение на инфаркт жителите на региона пътуват до София или Плевен. Частната конструкция оборудва пространствата и образова лекарите в държавната болница да работят инвазивна кардиология, като съгласно контракта те би трябвало си поделят получените от здравната каса средства, а кардиологията да употребява част от лекарите на болничното заведение и лабораторията. От март 2016 година, обаче, затруднената държавна болница престава да заплаща на частната. Натрупаният дълг е за 1.6 млн. лева

По сходен метод се развиват връзките и с останалите частни клиники на територията на държавни лечебни заведения. Държавната конструкция няма средства, с цел да развива несъмнено лечебно или хирургично поделение и подписва контракт с частна, като си поделят средствата. В същото време на доста места отделенията на болничното заведение са празни, а градежът на нова частна клиника изисква доста средства, които няма по какъв начин да се изплатят в малко обитаемо място и по този начин частната конструкция подписва контракт за наем и се разполага в държавната.

Една от първите стъпки на здравния министър Кирил Ананиев беше дружно с Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да преразгледа тези контракти и да откри дали посредством тях не се източва държавната конструкция. В резултат шефовете на осем лечебни заведения сега са разследвани. Доколко подписаните контракти са преференциални и за двете страни, обвиняването занапред ще открива.

Директорите няма да бъдат заменени

" На този стадий не премислям промяна на шефове на лечебните заведения, упрекнати в занемареност, защото не се е потвърдила виновност. Това е работата на прокуратурата, когато има такива сигнали, тя е длъжна да работи. Когато потвърди съответни резултати, ще се вземат и съответните правосъдни решения ", означи Кирил Ананиев в Народното събрание. Той добави, че сега няма болница, която да е в положение на банкрут и министерството е подготвило оздравителни проекти, които се извършват.
През идната седмица ведомството ще наложи възстановителен проект и проект за преструктуриране на незабавната болница " Пирогов ". Той означи, че от това има потребност, защото болничното заведение разполага с по четири хирургични и ортопедични отделения, което значи " ненужни структури, началници, управнически личен състав ".
" Те би трябвало да се усъвършенстват. Това значи по-малко административни разноски и повече разноски за лекуване на хората ", означи Ананиев, представен от Бгнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР